economie

Waarom bedrijven opeens in de rij staan om Twitter te kopen

27 september 2016Leestijd: 2 minuten

Microsoft, Google en zelfs Disney: het aantal mogelijke overnamekandidaten van Twitter nam deze week snel toe. Het sociale netwerk trekt steeds minder nieuwe gebruikers, maar biedt desondanks een interessant platform voor mediabedrijven.

Het sociale netwerk heeft het al een tijdlang zwaar: het aantal actieve gebruikers (rond de 300 miljoen) groeit niet meer en het lukt CEO Jack Dorsey niet om Twitter winstgevend te maken. Dat lijkt niet te liggen aan een gebrek aan innovatie: zo werd de tijdlijn het afgelopen jaar radicaal veranderd – die is niet meer geheel chronologisch – en tellen sinds kort foto’s en linkjes niet meer mee bij de limiet van 140 karakters.

Aandeel daalt, aantal potentiële kopers neemt toe
Toch vielen ook in het tweede kwartaal van dit jaar de inkomsten tegen, terwijl rivaliserende netwerken als Instagram en Snapchat het juist steeds beter doen. De misère kan ervoor zorgen dat Twitter eindelijk wordt overgenomen door een groter bedrijf. Er zijn twee redenen dat dit nooit gebeurde: het lastige verdienmodel en de hoge prijs.

Maar omdat het beursaandeel van Twitter maandenlang gestaag daalde, is het aantal partijen geïnteresseerd in een mogelijke overname de afgelopen tijd snel toegenomen. Volgens de geruchtenmolen zijn onder hen Microsoft, Google, Salesforce en Verizon. Maandag schreven Amerikaanse media dat ook Disney interesse heeft.

Twitter als distributiekanaal voor video
Ondanks dat het bedrijf al tijden rode cijfers schrijft, biedt Twitter voor de verschillende partijen grote voordelen. Zo zou Disney, de grootste filmstudio in Hollywood, het sociale netwerk kunnen gebruiken om eigen (live) video-content via Twitter te verspreiden. Disney heeft nu al onder meer streamingdienst Hulu en tv-kanalen ABC en ESPN in bezit.

Aan de andere kant zou Google met Twitter eindelijk een groot sociaal netwerk in handen kunnen krijgen. Grootste potentiële voordeel: integratie van YouTube in Twitter. Vooralsnog wachten overnamekandidaten nog even af: door alle geruchten schoot het aandeel met 20 procent omhoog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.