economie

Dit zijn de 200 Nederlandse topvrouwen volgens Elsevier

29 september 2016Leestijd: 2 minuten

Vrouwelijke ministers beheren miljardenportefeuilles, ambassadeurs bezetten cruciale posten, hogescholen, universiteiten, ziekenhuizen, rechtbanken en musea worden geleid door vrouwen en in het bedrijfsleven bezetten vrouwen leidinggevende en verantwoordelijke functies.

Elsevier zocht bewust naar die vrouwen die wel degelijk topposities bezetten. Want die zijn er ondanks de soms tegenvallende statistieken wel degelijk.

Tans, Gillian.Wie goed kijkt, ziet de vrouwen opstomen. In het bedrijfsleven, bij de overheid, in de zorg en de culturele wereld. Elsevier selecteerde 200 van die  topvrouwen >>

Relatief onbekende namen

Het zijn vaak nog relatief onbekende vrouwen als Rianne Letchert, een hoogleraar die door de Universiteit Maastricht werd weggeplukt in Tilburg en zo de jongste – toen nog 39 – rector magnificus werd die ooit in Nederland is benoemd.

Of neem Conny Braams, die weliswaar niet in de Raad van Bestuur van Unilever zit, maar wel de baas is van Unilever-Benelux waar het concern 1,5 miljard euro per jaar omzet. Ook het gezicht van Shell in Nederland is een vrouw: Marjan van Loon. Het overzicht bevat alleen de Nederlandse vrouwen. De bestbetaalde bestuursvoorzitter in Nederland is ook vrouw, maar die – Nancy McKinstry van Wolters Kluwer – is Amerikaanse.

Journalistieke verkenning

Zoals ook enkele universiteiten buitenlandse topvrouwen hebben: Karen Maex, rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam, is Belgische. Net als Kristel Baele, bestuursvoorzitter van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Die zijn weggelaten in de inventarisatie. Het ging Elsevier om de Nederlandse vrouwen.

16els039z001 (002)De 200 vrouwen die het verschil maken: bekijk de lijst

Ook de vele vrouwelijke personeelsbazen ontbreken: die functie geldt minder als een topfunctie dan bijvoorbeeld de beheerders van de financiën. Elsevier verrichtte geen academisch onderzoek, meer maakte een journalistieke verkenning die toont welke vrouwen er wel al aan de top zitten in een land waar dat er percentueel nog altijd niet veel zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.