economie

Huizenkopers nemen meer risico: eerst kopen, dan pas verkopen

12 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Het consumentenvertrouwen in de huizenmarkt neemt snel toe. Steeds meer huiseigenaren kopen al een nieuw huis, voordat ze hun oude huis hebben verkocht. Dat brengt wel risico’s met zich mee.

Vooral in gebieden waar krapte op de huizenmarkt is, besluiten Nederlanders al tot de koop van een nieuw huis, voordat de eerste woning is verkocht. Dat gebeurt vooral in de Randstad en dan in steden als Utrecht en Amsterdam. ‘Kopers in de meest gewilde gebieden willen het risico uitsluiten dat ze niet tijdig een geschikt huis kunnen vinden, waardoor ze tijdelijk moeten huren,’ meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op vrijdag.

Jaarlijks Elsevier onderzoek naar de huizenmarkt: wat is uw huis werkelijk waard?

Consumentenvertrouwen steeg, net als de huizenprijzen

VEH zag het consumentenvertrouwen in de woningmarkt in een jaar tijd met 17 punten groeien (op een schaal van 200). De lage rente is de belangrijkste aanjager van het vertrouwen, maar ook de toegenomen verkoopbaarheid van een huis speelt een rol.

De huizenmarkt trekt aan en de prijzen stijgen, in een jaar tijd met 4,3 procent. In Amsterdam is die toename nog veel groter: binnen twaalf maanden gingen de prijzen daar met 14,7 procent omhoog. In de hoofdstad is wonen daarmee duurder geworden dan voor de crisis van 2008, wat in de rest van Nederland nog niet het geval is.

Tweede huis kan gevaarlijk zijn

NED open 43
Klik hier om de afbeelding te vergroten

Het optimisme kan ook gevaarlijk zijn, legt Maarten Eeke van der Veen, woningmarktdeskundige bij Eigen Huis, uit. Als een huis wordt aangeschaft en de verkoopwaarde van het eerste huis valt tegen, ‘dan liggen problemen op de loer’. Daarbij komt dat banken minder overbruggingsleningen verstrekken dan vroeger.

Lees ook Het kan weer: eerst een huis kopen, dan verkopen

Voor de kredietcrisis was het al gebruikelijk om eerst een nieuw huis kopen, voor het oude was verkocht. In de crisisjaren kwamen veel mensen met dubbele lasten te zitten, en verschoof dat beeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.