‘EasyJet wil liever rond de tafel met piloten’

01 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
EasyJet-piloten zouden ook het EK Frankrijk kunnen verstoren Foto: AFP

Vakbond VNV liet weten dat EasyJet-piloten weer gaan staken voor een betere cao. ‘We zijn extra teleurgesteld in deze onnodige acties omdat we al significante verbeteringen hebben bereikt in een eerlijke en marktconforme cao voor onze piloten,’ reageert de luchtvaartmaatschappij. Dat was in juni, toen de stakingen voor het eerst werden aangekondigd, ook de reactie. Dit schreef elsevier.nl toen over de kwestie:

EasyJet is teleurgesteld dat vakbond VNV, die de piloten van het bedrijf vertegenwoordigt, via de media laat weten dat de werknemers van plan zijn te staken tijdens de zomer. ‘Dat is niet met ons besproken,’ zegt een woordvoerder tegen elsevier.nl.

‘We betreuren het dat de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers eerst naar de pers is gegaan voor deze aankondiging,’ zegt Willem Bonekamp, persvoorlichter van de luchtvaartmaatschappij. ‘Wij gaan liever nog even rond te tafel zitten en hebben juist de intentie toch tot een akkoord over de cao te komen.’

Bomvol

2016-05-27 07:01:23 Workers on strike block the access to an oil depot near the Total refinery of Donges, western France, on May 27, 2016 to protest against the government's planned labour law reforms The French government's labour market proposals, which are designed to make it easier for companies to hire and fire, have sparked a series of nationwide protests and strikes over the past three months. French unions on May 27 called on workers to "continue and step up their action", as a wave of strikes against a disputed labour law disrupted transport and fuel supplies. / AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARDFranse minister roept stakers op: verstoor EK niet

EasyJet en de VNV overleggen al twee jaar over de afspraken over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de Nederlandse piloten. Volgens EasyJet is er nog genoeg tijd om verdere vooruitgang te boeken, terwijl de VNV vindt dat het allemaal veel te lang duurt. ‘Ze hebben de zomer bomvol gepland,’ zei een woordvoerder tegen elsevier.nl, waardoor piloten veel te veel moeten werken.

De twee partijen botsten tijdens het cao-overleg vooral over de afspraken rond ziekteverzuim. Volgens de piloten leeft EasyJet ‘heel andere regels’ na, terwijl het bedrijf beweert ‘geheel volgens de Nederlandse wet te werken’.  De VNV vindt de luchtvaartmaatschappij maar onwillig, en legt alle verantwoordelijkheid voor onrust en ongemak van passagiers bij het management van EasyJet.

Vooruitgang

‘EasyJet is een van de weinige buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die direct met de vakbonden in contact is gekomen en die contracten aanbiedt volgens Nederlandse arbeidsvoorwaarden,’ zegt Bonekamp. ‘Het gaat echt om marktconforme, legale en goede arbeidsvoorwaarden.’ Daarnaast neemt EasyJet het standpunt van de werknemers naar eigen zeggen heel serieus, en was het voor de aankondiging van de stakingen juist positief over de vooruitgang.

De VNV zegt dat het ‘goed zou kunnen’ dat de stakingen voor oponthoud zullen zorgen rondom het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk en eventueel zelfs de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De woordvoerder kon echter geen precieze data vrijgeven.