Waarom eist Shell miljarden van Saudi-Arabië?

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Shell eist bijna twee miljard euro van Saudi-Arabië Foto: EPA

Shell eist bijna twee miljard dollar van Saudi Aramco, het gigantische staatoliebedrijf van Saudi-Arabië. Tussen de twee partijen is onenigheid ontstaan na het opbreken van een gezamenlijke onderneming in de Verenigde Staten.

Het gaat om de joint venture Motiva Enterprises, meldt persbureau Reuters. In maart kondigden Saudi Aramco en Shell aan de samenwerking op te breken. Motiva was de grootste Saudische olieraffinaderij in de Verenigde Staten. Saudi Aramco mag de naam Movita houden.

Scheiding

Na de ‘scheiding’ werden de verschillende raffinaderijen verdeeld over de partijen. Saudi-Arabië behoudt de Port Arthur-raffinaderij in Texas en zesentwintig oliedistributieterminals in Amerika. Shell kreeg raffinaderijen in Louisiana toegewezen en behoudt negen terminals en een aantal benzinepompen.

Shell wil nu echter een tegemoetkoming van Saudi-Arabië omdat Aramco een groter deel van de bezittingen zou hebben gekregen. De eis zorgt voor meer spanning tussen de twee partijen, die volgens Amerikaanse media al jaren botsen.

Spanning

In mei 2012 kondigden Shell en Aramco een enorme investering in de Port Arthur-raffinaderij aan, ter waarde van bijna 9 miljard. Daarna werd de relatie tussen de twee olieconcerns op scherp gezet: de uitbreiding moest worden uitgesteld en de raffinaderij werd steeds duurder door een groot aantal lekken en branden. Het conflict tussen de twee bedrijven kwam volgens Reuters in 2015 tot een hoogtepunt. Aramco gaf Shell toen de schuld van stakingen die door werknemers van verschillende Motiva-raffinaderijen werden georganiseerd.

De twee bedrijven gingen zelfs binnen Motiva vaak hun eigen weg, waardoor de joint venture uiteindelijk werd opgebroken. In oktober moet de samenwerking officieel worden afgerond, maar de details van de ‘scheiding’ zijn nog onbekend.