Weinig hoop op herstel beurzen na Brexit-schok

27 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Wereldwijd kregen de beurzen het te verduren Foto: AFP

Nadat de Britten hebben gestemd voor een vertrek uit de Europese Unie (EU) staan beurzen wereldwijd aanhoudend in het rood en heeft de Britse Pond enorm in waarde verloren. Als klap op de vuurpijl heeft de prominente kredietbeoordelaar Standard & Poor (S&P) het rapportcijfer van de Britse economie verlaagd.

Het kredietbureau drukt daarmee de hoop de kop in dat Britse, Europese en Amerikaanse beurzen op dinsdag enigszins kunnen herstellen van de verliezen.

Verloren

De Britse economie, die onder het beleid van de Conservatieven gestaag groeit en goed is hersteld sinds de economische crisis in 2008, krijgt na de Brexit zelfs een AA-cijfer. Dat is twee niveaus lager dan de AAA-beoordeling die het voor het referendum van S&P kreeg.

2016-06-24 13:13:56 epa05387018 A man watches a monitor at a stock exchange in Taipei, Taiwan, 24 June 2016. The benchmark TAIEX index lost 199.69 points, or 2.3 per cent, to finish at 8,476.99 points over fears that Briexit will hurt Taiwan's economy. Most Asian stocks plunged on 24 June as early British referendum projections indicated that 'Brexit' (British Exit) supporters had the lead in thge British EU referendum. Japanese stocks took the sharpest dip with the Nikkei index dropping eight per cent. EPA/DAVID CHANGBritse banken staken handel na flinke klappen beurs

Sinds de referendumuitslag op vrijdagochtend is bijna 2 biljoen (2.000.000.000.000) euro aan aandelen verloren gegaan. Daarnaast heeft de Britse Pond bijna 20 procent aan waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse Dollar.

Wereldhandel

Vooral banken en verzekeraars hebben het te verduren gekregen. Het aandeel van ABN Amro zakte op maandag alleen al zo’n 12 procent. Barclays en de deels genationaliseerde Royal Bank of Scotland zetten zelfs het handelen in hun aandelen stop.

Volgens Han de Jon, de hoofdeconoom van ABN Amro, zullen de economische gevolgen van een Brexit vooral te voelen zijn omdat de groei van wereldhandel sinds de economische crisis relatief langzaam gaat. ‘Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit het grootste handelsblok ter wereld kan hoe dan ook niet positief zijn, ongeacht hoe de nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU wordt,’ voegt de econoom toe.