#Brexit

Stortregens en opverende beurzen: alles over Brexit

23 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De Britse kiezer maakt donderdag uit wat het wordt: blijven of vertrekken uit de Europese Unie? Een spannend moment, dat heel veel kan veranderen. Voor de Britten zelf natuurlijk, maar ook voor Europa en Nederland.

Wat gebeurde er tot dusver op en rond deze verkiezingsdag in het Verenigd Koninkrijk? Een selectie van de meest in het oog springende zaken:

  • West-Europa wordt momenteel geteisterd door noodweer. In Nederland leiden stortregens tot wateroverlast en in het zuidoosten van Groot-Brittannië zelfs tot overstromingen. De Britse autoriteiten waarschuwen voor nog meer problemen aan de zuidoostrand van Londen en op de linkeroever van de rivier de Theems. Tabloid The Sun – uitgesproken voorstander van een Brexit – herinnert kiezers eraan dat het slechte weer de opkomstcijfers kunnen temperen. Veel zwevende kiezers (zo’n 10 procent van het electoraat) besluiten mogelijk dat het te nat is om naar het stemhokje te gaan. Dat zou het Brexit-kamp goed uitkomen, want die denken meer kans te maken bij een lage opkomst. Buiten het zuidoosten en de regio rond Londen, dus elders in het land, is het weer beter.
  • De Britse premier David Cameron – pleitbezorger van Remain – en zijn vrouw Samantha hebben intussen hun stem uitgebracht in het centrum van Londen. Britse media melden ook dat Labour-leider Jeremy Corbyn zijn gezicht in het stemlokaal heeft laten zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook UKIP-leider Nigel Farage heeft gekozen. Als er over iemands stemvoorkeur geen misverstand kan bestaan, is het wel Farage: hij voert al sinds jaar en dag strijd voor een Brexit, en ziet deze wens vandaag misschien wel (eindelijk) werkelijkheid worden.

Lees meer: Hoe Nigel Farage het symbool werd van Britse opstand

  • De Europese effectenbeurzen zijn ondanks alle onzekerheid over de uitslag opvallend optimistisch gestemd. Beleggers hebben er blijkbaar vertrouwen in dat de bevolking zich uitspreekt tegen een Brexit. De peilingen van de afgelopen dagen geven hen daarin gelijk, al waren er de laatste uren ook polls die juist winst voor het Brexit-kamp voorspellen. De AEX-index in Amsterdam bijvoorbeeld omstreeks 11.25 uur 2 procent hoger op 450,60 punten. De MidKap ging 1,3 procent omhoog tot 647,26 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden 1,5 tot 2,1 procent in de plus.
  • Boris Johnson, de grote rivaal van Cameron in de Conservatieve Partij en zijn mogelijke opvolger, erkent dat hij voorafgaand aan zijn besluit om de Brexit-campagne te steunen, ook een niet-gepubliceerde column heeft geschreven waarin hij zich vóór het EU-lidmaatschap uitsprak. ‘Ik twijfelde wat ik moest kiezen,’ zei hij tegen de BBC.https://www.youtube.com/watch?v=26L2bONxWzQ

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.