Brussel kondigt EU-pensioenwet aan na referendum

24 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Brussel wil toch pensioenwetgeving voor hele EU Foto: AFP

De Europese Unie (EU) heeft een voorlopig akkoord aangekondigd over pensioenwetgeving voor alle lidstaten. De bekendmaking kwam zoals voorspeld een dag na het Britse referendum.

Vorige week kwam aan het licht dat het akkoord over de pensioenfondsrichtlijnen al klaar lag in Brussel, maar de EU-politici zich stil hielden tot na het referendum, om de uitkomst ervan niet te beïnvloeden.

Kamervragen

 

Dat bevestigden verschillende ingewijden vorige week, waarna CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spoedkamervragen voorlegde aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën.

Deze vragen, over de inhoud en de vooruitgang van IORP II, de controversiële pensioenrichtlijn voor heel Europa, zouden vóór het referendum op 23 juni moeten worden beantwoord. Dat is echter niet gebeurd: Klijnsma kwam de dag na het referendum met toelichting en een brief aan de Tweede Kamer over de wetgeving.

Stilteprocedure

Het gaat om het overleg op 15 juni, toen een akkoord zou zijn bereikt. Dit werd echter stilgehouden, en ook na de technische bijeenkomst op 20 juni gaf de EU geen verdere informatie. De onderhandelingsresultaten zijn vervolgens aan de lidstaten voorgelegd door middel van een stilteprocedure, aldus Klijnsma. ‘Als lidstaten gedurende deze procedure geen bezwaar maken tegen het voorliggende compromisvoorstel, kan het onderhandelingsresultaat ter instemming worden gelegd aan de Raad.’

Er zijn dus geen specifieke gesprekken geweest na 20 juni en de stilteperiode eindigde op 24 juni, de dag na het Britse referendum. Of er op 15 juni inderdaad al een akkoord op tafel lag, kan Klijnsma niet vrijgeven: ‘Van deze triloogbijeenkomsten zijn geen notulen opgesteld.’

In 2014 trok Nederland een ‘gele kaart’ over de pensioenfondsrichtlijnen van IORP II. De Tweede Kamer gaf daarmee aan dat de bemoeienis van Brussel te ver ging. Twee jaar later is er toch een overeenkomst over IORP II gekomen.