Juncker steekt loftrompet over Griekse hervormingen

08 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Jean-Claude Juncker (r) begroet de Griekse premier Tsipras- bron:EPA

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, is optimistisch gestemd over de crisisaanpak van de Griekse regering. Volgens de Luxemburger heeft Athene alle hervormingsdoelen zo goed als bereikt.

De eurogroep gaat maandag de ‘eerste gesprekken voeren over hoe we de schulden van Griekenland houdbaar kunnen maken op lange termijn,’ aldus Juncker tegen diverse Duitse kranten, meldt persbureau AFP.

Hij ziet dat de Griekse economie een herstel doormaakt, en dat de cijfers beter zijn dan verwacht. De Commissie gaat ervan uit dat de Griekse economie in de tweede helft van 2016 opnieuw zal groeien, en dat die groei volgend jaar nog verder versnelt.

Lagere rentes

Mogelijk opent dit de weg voor schuldverlichting, een wens van een van de geldschieters, het Internationaal Monetair Fonds. Dit instituut verstrekt leningen aan landen die in de financiële problemen zijn gekomen, in ruil voor strenge hervormingen.

IMF-directeur Christine Lagarde schreef vorige week in een brandbrief dat de Europese Unie en Griekenland snel moeten onderhandelen over verlichting van de grote Griekse schuldenberg. Volgens haar is het onrealistisch dat Griekenland zo veel bezuinigt als dat ze in Brussel zouden willen. Als er geen schuldverlichting komt in de vorm van lagere rentes en langere looptijden op leningen, dreigt het IMF niet meer bij te dragen aan het noodfonds.

Reddingspakket

Duitsland is mordicus tegen een dergelijke schuldverlichting, hoewel vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) gisteren zei dat de verlichting er hoe dan ook moet komen. De Grieken voeren al wekenlang gesprekken met de schuldeisers om toegang te krijgen tot de volgende 5 miljard euro uit het reddingspakket dat afgelopen zomer werd overeengekomen.

Grieken zien steun voor schuldverlichting toenemen, met bijval uit de Duitse coalitie. Lees meer >

Dat geld is nodig om eerdere leningen van het IMF en de ECB terug te betalen. Voorafgaand aan de eurogroep-meeting op maandag lopen de spanningen dus weer op. Met een ferme waarschuwing uit de Griekse hoofdstad. Want als deze cruciale gesprekken op niets uitlopen, dan dreigt Griekenland een failed state te worden, sprak minister van Financiën Euclid Tsakalotos zaterdag.