economie

Grieken zien steun voor schuldverlichting toenemen

07 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Steeds meer partijen lijken toch bereid te zijn om Griekenland hulp te geven bij het aflossen van haar schulden. De Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel zegt zaterdag dat schuldverlichting er hoe dan ook moet komen.

De Grieken voeren al wekenlang gesprekken met de schuldeisers om toegang te krijgen tot de volgende vijf miljard euro uit het reddingspakket dat afgelopen zomer werd overeengekomen. Dat geld is nodig om eerdere leningen van het IMF en de ECB terug te betalen.

Jean Dohmen: Het gevecht tussen de Griekse regering en haar schuldeisers is een soapserie die al jaren duurt en voorlopig geen eind kent.

De schuldeisers hebben verschillende belangen. De Europese Unie wil dat Griekenland eerst 3,6 miljard extra bezuinigt, terwijl het IMF alleen wil meedoen als kan worden gegarandeerd dat de Griekse staatsschuld binnen de perken blijft. Daarvoor is schuldverlichting noodzakelijk.

Politieke steun
Een groeiend aantal EU-lidstaten denkt dat schuldverlichting een handig middel kan zijn om het Griekse parlement ervan te overtuigen voor de nieuwe hervormingen te stemmen. De Griekse regering van Alexis Tsipras heeft een zeer kleine meerderheid in het parlement en had vooralsnog moeite controversiële bezuinigingen door te voeren. Onder meer de Franse minister van Financiën Michel Sapin zou volgens Der Spiegel een voorstander zijn geworden van schuldverlichting.

De Duitse minister Wolfgang Schäuble is juist altijd consequent tegen schuldverlichting geweest, maar vicebondskanselier Sigmar Gabriel blijkt een andere mening te hebben. ‘Het slaat nergens op om de eerste tekenen van economisch herstel in Griekenland de kop in te drukken met nieuwe bezuinigingsmaatregelen,’ zegt Gabriel in een verklaring aan persbureau Reuters. ‘Iedereen weet dat schuldverlichting er op enig moment zal moeten komen. Het slaat nergens op om daar keer op keer voor terug te deinzen.’

Langer de tijd
In het geval van schuldverlichting hoeft Griekenland minder of geen rente te betalen over het bedrag dat wordt uitgeleend door de geldschieters. Ook zouden de Grieken langer de tijd hebben om het geld terug te betalen.

Dijsselbloem: toch mogelijk verlichting Griekse schuld

De minister van financiën van de eurolanden komen 9 mei opnieuw samen in Brussel. Daar zullen ze praten over een reeks nieuwe maatregelen die de Grieken moeten nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.