Vier vragen en antwoorden over megadeal Shell en BG Group

08 april 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Shell kondigde woensdagochtend een overnamebod aan op de Britse aardgasproducent BG Group. Het gaat om de grootste transactie in de olie- en gassector in meer dan tien jaar.

Dit is wat u moet weten over het overnamebod van Shell.

1. Hoe belangrijk is deze overname?

Shell brengt een bod uit van 47 miljard pond (64 miljard euro) op BG Group. Het is daarmee de grootste overname in de olie- en gassector in tien jaar. Ter vergelijking: de totale beurswaarde van Shell bedraagt 185 miljard euro.

2. Wat doet BG Group precies?

BG Group is de afgesplitste productiepoot van British Gas, het voormalige staatsgasbedrijf van Groot-Brittannië. Het wint aardgas in onder meer Australië en Brazilië en is vooral sterk in de productie en vervoer van LNG (Liquid Natural Gas, aardgas dat onder zeer lage temperatuur vloeibaar is gemaakt, zodat het met speciale schepen over de hele wereld kan worden vervoerd).

BG Group is de afgelopen maanden hard geraakt door de sterk gedaalde olieprijs. Een vat ruwe olie was in september nog meer dan 100 dollar waard, nu nog maar 58 dollar.

3. Wat betekent de overname voor Shell?

Shell richt zich steeds sterker op het winnen van aardgas. Het overnamebod past in deze strategie. De totale olie- en gasreserves van Shell zouden met de overname 25 procent stijgen.

Shell zou met de overname de wereldwijde LNG-handel gaan domineren, schrijft The Financial Times. Het bedrijf heeft zelf ook grote LNG-installaties – zo bouwt het een gigantisch drijvend boorplatform, de Prelude, waarmee het van plan is voor de kust van Australië aardgas te winnen en te verschepen naar klanten in Oost-Azië.

4. Heeft de overname kans van slagen?

De raad van bestuur van BG Group raadde zijn aandeelhouders vanochtend aan het bod te accepteren. Daarmee is het belangrijkste obstakel voor de overname weg.

Voor beleggers in BG Group is het een goede deal: het bod, dat deels in cash, deels in aandelen is, ligt meer dan 50 procent boven de beurswaarde van het bedrijf van de afgelopen maanden. Vanochtend steeg de beurskoers met 37 procent.