Inflatie op 0 procent: welke producten werden vorig jaar goedkoper?

10 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De gemiddelde prijs van mobiele telefoons daalde met 15 procent Foto: ANP

Consumptiegoederen waren in april 2016 gemiddeld net zo duur als in dezelfde maand vorig jaar. Pas voor de tweede keer sinds december 1987 was de inflatie in Nederland 0 procent, meldt het Centraal Bureau Statistiek.

De consumentenprijsindex (CPI) lag op het nulpunt in april. In de afgelopen maanden gaf de inflatie aan dat prijzen van goederen juist vaak iets stegen. De inflatie lag voor het laatst op 0 procent in januari 2015.

Goedkoper

2016-03-21 10:37:19 Apple Vice President of Product Marketing Gregory Joswiak introduces the new iPhone SE during a media event at Apple headquarters in Cupertino, California on March 21, 2016. Today, Apple announced the release of a new smaller iPhone 6E, a 9.7 inch iPad Pro, and various software improvements for existing devices. / AFP PHOTO / Josh EdelsonVerliest ‘succesmachine’ Apple terrein op de smartphone-markt?

Olie, diensten van banken en vooral mobiele telefoontjes waren aanzienlijk goedkoper in april 2016 vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De gemiddelde prijs van mobieltjes daalde zelfs met 15 procent.

Dat komt onder meer doordat componenten van telefoons steeds minder kosten. Ook neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs voor consumenten keldert.

De prijs van olie heeft in de laatste twee jaar een enorme klap opgelopen. Sinds april 2014 daalde de prijs van Brent Crude, een ijkpunt voor Europese olie, met ongeveer 60 procent. Er is minder vraag naar olie vanuit de opkomende economieën zoals China en Brazilië, omdat de economische groei daar sterk afneemt. Ondertussen daalt de productie niet, dus keldert de prijs van olie door een overschot van aanbod.

Indicatie

Voeding, alcohol en tabak werden wel nog steeds duurder. De CPI voor die specifieke groep lag op 1,2 procent, iets lager dan in maart. Hoewel het voor de consument niet altijd prettig is als prijzen stijgen, is positieve inflatie wel goed voor de economie.

Lees ook: De maatregelen van de ECB tegen lage inflatie

Daarom probeert bijvoorbeeld Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, de inflatie in de eurozone juist te verhogen. Door de rente extreem laag te houden en het opkopen van obligaties (schulden) hoopt hij de inflatie in het gebied naar 2 procent op te stuwen.