ECB neemt extra maatregelen tegen lage inflatie

03 december 2015Leestijd: 2 minuten

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft verdere maatregelen genomen om de lage inflatie in de eurozone te lijf te gaan. Zo wordt het opkoopprogramma van staatsobligaties verlengd en de strafrente voor het stallen van kapitaal bij de ECB wordt verhoogd van -0,2 naar -0,3 procent.

Dat heeft ECB-president Mario Draghi donderdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Teleurstelling

De Italiaan zei dat het opkoopprogramma van 60 miljard euro zal worden verlengd tot eind maart 2017. Dit zal blijvend worden verlengd totdat de inflatie weer dichtbij de 2 procent ligt. Hiermee stelde hij de banken enigszins teleur. Die hadden gerekend op een verhoging van het opkoopprogramma naar 70 of zelfs 80 miljard euro per maand.

De ECB gaat verder ook obligaties van regionale en lokale overheden opkopen. Banken mogen verder in ieder geval tot eind 2017 zoveel lenen als ze willen tegen een vaste rente van 0,05 procent. Ook hier hadden markten meer van verwacht gezien de reacties.

Verwachtingen

De euro was rond 15.00 uur 1,0825 dollar waard, tegen 1,0525 dollar vlak voor de aankondiging van het rentebesluit. De AEX-index in Amsterdam stond 2 procent in de min, tegen een plus van bijna 1 procent rond het middaguur. Ook de beurzen in Parijs en Frankfurt noteerden een stevig verlies.

ECB-president Mario Draghi sprak in een toelichting tegen dat de ECB niet aan de verwachtingen heeft voldaan. ‘Er is tijd nodig om de maatregelen op waarde te schatten’, stelde hij.

Inflatie

Deze week werd duidelijk dat de inflatie in november is uitgekomen op 0,1 procent, terwijl de ECB streeft naar een percentage van 2 procent. Een lagere inflatie is in eerste instantie goed voor de portemonnee aangezien de prijzen dalen. Maar een aanhoudende daling kan tot deflatie leiden en daarmee komt de economische groei in gevaar.

De ECB verwacht dat mede door de maatregelen de geldontwaarding volgend jaar weer zal stijgen naar 1 procent om in 2017 uit te komen op 1,6 procent. De ECB rekent daarbij op een economische groei van een beetje minder dan 2 procent in de komende twee jaar.