Premium Lock Dat Trump veroordeelde vriendjes gratie verleent, past in Amerikaanse traditie

27 december 2020Leestijd: 3 minuten
Donald Trump. Foto: AFP

Natuurlijk is er kritiek op Donald Trump, die in de laatste maanden van zijn presidentschap zijn getrouwen gratie verleent. Maar vele voorgangers deden hetzelfde. Je kunt Trump hoogstens kwalijk nemen dat hij met zijn keuze van de veroordeelden de grenzen van het betamelijke opzoekt, schrijft Robbert de Witt.

Een van de meest omstreden bevoegdheden van de president van de Verenigde Staten is overgenomen van de Britse monarchie, het instituut dat door de kolonisten werd verafschuwd en reden was om zelf een natie te stichten. Een maatschappij gebaseerd op wetten en regels die zij zelf konden bepalen.

Vreemd dus, dat de Amerikanen ervoor kozen om een archaïsch en schijnbaar willekeurig recht als het recht om gratie te verlenen van de Engelsen overnamen. Want ook de Amerikaanse president kan naar eigen inzicht veroordeelde misdadigers hun vrijheid teruggeven. Alsof de president net als de Britse monarch boven de wet staat en naar eigen believen recht kan maken wat blijkbaar krom was.

Gratie moest fouten van rechtssysteem herstellen

Maar volgens Alexander Hamilton, een van de Founding Fathers, de grondleggers van de Verenigde Staten van Amerika, was gratie juist bedoeld om het rechtssysteem eerlijker te maken. Officieren van justitie konden corrupt zijn en dan geeft een pardon de mogelijkheid om fouten recht te zetten. Dat is een mooie gedachte. Maar in de praktijk pakt dit anders uit.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.