Wijnaldums principes blijken waardeloos nu de Arabische kassa rinkelt

06 september 2023Leestijd: 2 minuten
Georginio Wijnaldum met de OneLove-aanvoerdersband. Foto: Robert Michael/dpa-Zentralbild/dpa Photo via Newscom

Georginio Wijnaldum en Jordan Henderson toonden zich politiek bevlogen. Nu vullen ze hun zakken in het volop mensenrechten schendende Saudi-Arabië. Hun hypocrisie werkt cynisme in de hand, schrijft Gerry van der List.

Hij leek zo’n geëngageerde voetballer. Georginio Wijnaldum was een van de spelers die de ongelukkige dood van de Amerikaanse crimineel George Floyd aangrepen om luid te protesteren tegen racisme. Toen de Nederlander nog bij Liverpool speelde, nam hij met zijn collega en landgenoot Virgil van Dijk het initiatief om bij de training op Anfield Road met de rechterknie op de grasmat blijk te geven van diepdoorleefde solidariteit met de Black Lives Matter-beweging.

Wijnaldum en Van Dijk liepen ook voorop bij de boycot van Voetbal Inside, toen Johan Derksen in dit Talpa-programma een politiek incorrect grapje had durven maken over de zwarte rapper Akwasi.

In de Arabische zandbak zijn minderheden rechteloos

Maar zie, Wijnaldum blijkt niet zo principieel als hij flink zijn zakken kan vullen. Hij verkaste deze zomer van Paris Saint-Germain naar Al-Ettifaq. Dit is een in de internationale voetbalwereld niet heel hoog aangeschreven, club uit Saudi-Arabië. En weinig machthebbers brengen zo weinig respect op voor mensenrechten als de sjeiks in de oliestaat.

Zijn medestrijder tegen sociaal onrecht Van Dijk liet weten dat Giorginio recht heeft op zijn keuze. Dat is natuurlijk zo. Maar het doet nogal hypocriet aan om een grote mond op te zetten over vermeend racisme en tegelijk, ongetwijfeld zwijgend over de plaatselijke misstanden, vrolijk te gaan voetballen in een zandbak waar minderheden volstrekt rechteloos zijn.

Homoseksualiteit wordt in Saudi-Arabië als misdaad beschouwd

Wijnaldum gaat, als hij tenminste niet weer geblesseerd raakt, samenspelen met een voormalige Liverpool-collega. Deze Jordan Henderson kreeg in eigen land veel kritiek te verduren na zijn overstap. Begrijpelijk. De Engelsman nam het namelijk graag op voor mensen die niet door het leven gaan als heteroseksueel. Hij versierde zijn voetbalschoenen zelfs met veters in de regenboogkleuren.

Die regenboogkleuren zie je niet bij Al-Ettifaq. Henderson zal het in Saudi-Arabië vast ook niet voor homo’s durven opnemen. Homoseksualiteit wordt daar immers als een misdaad beschouwd en homoseksuele praktijken kunnen tot de doodstraf leiden.

Politiek engagement van de vedetten doet goedkoop aan

Wijnaldum heeft publiekelijk nog geen commentaar gegeven op zijn opportunistische transfer. Henderson heeft laten weten dat de kritiek hem pijn doet.

Duidelijk is in elk geval dat principes als sneeuw in de Arabische zon kunnen verdwijnen wanneer de kassa rinkelt. Wat supporters alleen maar cynisch maakt over risicoloos en goedkoop politiek engagement van voetbalvedetten.