Premium Lock Laat sporters toch gewoon lekker sporten

11 april 2023Leestijd: 3 minuten
Protest tegen de deelname van Rusland aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock

Het Nederlandse kabinet blijft tegen toelating van Russen tot sportevenementen. Maar sporters zijn geen politici. Het is dwaas om ze af te rekenen op het beleid van hun regering, schrijft Gerry van der List.

De kosten van het ferme Oekraïne-beleid van het Westen blijven maar oplopen. Grote hoeveelheden geld en wapens worden weggeschonken en economische sancties treffen het eigen bedrijfsleven en de eigen bevolking zonder dat ze Rusland tot minder agressie bewegen. President Vladimir Poetin stationeert intussen kernwapens in Wit-Rusland en trekt de banden aan met zijn Chinese collega, Xi Jinping. Voor westerse landen zijn dit allemaal geen gunstige ontwikkelingen.

Ondanks de hoge kosten en forse risico’s van de steun aan een land dat niet tot de NAVO en de westerse invloedssfeer behoort, wordt de ramkoers voortgezet. Dit is ook wel begrijpelijk. Als nu zou worden teruggedeinsd, zouden alle inspanningen van het afgelopen jaar immers praktisch voor niets zijn geweest. Slechts op een enkel vlak zijn enige voorzichtige aanpassingen zichtbaar. In het bijzonder op het uitgelezen terrein voor symboolpolitiek: de sport.

Jutta Leerdam is niet verantwoordelijk voor de Toeslagenaffaire

Na de invasie van Oekraïne begin vorig jaar werden de sporters van Rusland in de ban gedaan. De inwoners van Kyiv en Charkiv hadden geen enkele baat bij deze maatregel, maar voor westerse landen en internationale organisaties was het een simpele manier om hun verontwaardiging over de brute agressie te etaleren.

Rationeel valt op deze boycot wel iets af te dingen. Logischerwijs is de grondgedachte dat sporters aansprakelijk kunnen en moeten gesteld voor het beleid van de regering van hun land. Dat is een dubieus idee met malle praktische consequenties. Jutta Leerdam zou ongetwijfeld verbaasd en geïrriteerd reageren als zij na een mooie schaatstriomf vragen krijgt over haar verantwoordelijkheid voor de Toeslagenaffaire.

IOC-baas Thomas Bach keert zich tegen verbanning van Russen

Thomas Bach heeft in de discussie over zin en onzin van een verbanning van Russen (en Wit-Russen) van de sportvelden duidelijk stelling genomen. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) spreekt van ‘een flagrante schending van de mensenrechten’. Iedereen heeft het recht om niet gediscrimineerd te worden op basis van zijn paspoort, zo betoogt hij.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw