cultuur

Timmermans’ visie op Europa in Elseviers H.J. Schoo-lezing

02 september 2014Leestijd: 1 minuut

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) hield dinsdag voor Elsevier de zesde H.J. Schoolezing in de Rode Hoed in Amsterdam. Hij deelde onder meer zijn visie op het Europese ideaal.

Timmermans sprak dinsdag op uitnodiging van de redactie van Elsevier, die de lezing jaarlijks organiseert op de eerste dinsdag van september. Vorig jaar hield premier Mark Rutte (VVD) de H.J. Schoo-lezing.

Topfunctie

Tijdens de publiekslezing deelde Timmermans onder meer zijn visie over het Europese en Nederlandse veiligheidsbeleid.

Zijn voordracht kwam op een bijzonder moment. Voor Timmermans zelf – krijgt hij wel of niet een Europese topfunctie in Brussel? – maar ook vanwege de huidige geopolitieke spanningen. Door het conflict rond en in Oekraïne staan het Westen en Rusland weer lijnrecht tegenover elkaar. Het neerhalen van vlucht MH17 deze zomer heeft die crisis verder verslechterd.

Timmermans was als minister van Buitenlandse Zaken nauw betrokken bij de nasleep van de crash – waarbij zoveel Nederlanders om het leven kwamen. Hij hield een veelbesproken toespraak in de VN-Veiligheidsraad.

H.J. Schoo

De essayist en columnist H.J. Schoo (1945-2007) was hoofdredacteur van Psychologie Magazine (1982-1984), Intermagazine (1985-1990) en Elsevier (1993-1999). Tot zijn dood in 2007 schreef hij columns en essays voor de Volkskrant.

Met de lezing wil Elsevier een bijdrage leveren aan de agenda van het politieke discours.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.