Premium Lock Paul Sebes: ‘Uiteindelijk gaan alle boeken over hetzelfde’

24 oktober 2022Leestijd: 7 minuten
Literair agent Paul Sebes. Foto: Olivier Middendorp

Literair agent Paul Sebes (57) doet niets liever dan praten over een boekidee. Het leverde hem een bloeiend bedrijf op.

Als jongetje van zes dacht Paul Sebes dat schrijver worden wel wat zou zijn. Hij groeide op in een gezin waar veel werd gelezen, dus ging hij een boek schrijven. Het zag er niet uit. ‘Het was gewoon een schriftje, waar ik een omslag bij had getekend. En als iets niet direct lukt, vind ik er meteen niks meer aan.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Sebes is in de wereld van de literatuur gebleven, maar dan als literair agent. Hij schrijft zelf niet, maar hij zorgt dat anderen dat doen en verkoopt vervolgens hun boeken. Met succes. Zijn agentschap, Sebes & Bisseling, had afgelopen jaar een recordjaar. Er werden bijna duizend deals gesloten en de omzet aan royalty’s was het dubbele van 2019 en 2020. Hij heeft inmiddels, met compagnon Willem Bisseling, twintig mensen in dienst, vertegenwoordigt 250 Nederlandse en 80 Scandinavische auteurs en is agent voor tientallen internationale grote uitgeverijen. Sebes & Bisseling heeft een vestiging in Stockholm, voor de serieuze non-fictie, en sinds kort ook één in Londen. Makelaar in boeken is hij eigenlijk.

Sebes had geen idee meer wat hij later wilde worden. Acteur misschien? Toen hij zich op zijn zeventiende aanmeldde bij de Toneelacademie in Maastricht, werd hij met vijfhonderd anderen afgewezen. Enigszins beledigd ging hij Nederlands en niet-westerse sociologie studeren in Leiden. Dan kon hij altijd nog iets met theaterwetenschappen doen. Maar de aantrekkingskracht van het theater was van korte duur.

De literair agent, gekleed in mooi hemelsblauw, zit aan tafel in het souterrain van zijn bedrijf aan de Herengracht in Amsterdam en eet sla, zoals elke middag. Want ‘als ondernemer moet je wel fit en gezond blijven!’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.