carriere

Ondernemingsklimaat in Nederland is verbeterd

29 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De omstandigheden voor ondernemers in Nederland zijn het afgelopen jaar beter geworden. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker geworden om een bedrijf te beginnen.

Dat concludeert de Wereldbank in het rapport Doing Business. De Wereldbank meet met tien indicatoren onder meer hoe makkelijk het is een onderneming te starten en hoe het zit met belastingregels en faillissementswetgeving.

Krediet

Nederland steeg twee plaatsen op de internationale ranglijst van zakendoen en is nu het 28ste land. De Wereldbank wijst er wel op dat het moeilijker is geworden om in Nederland krediet te krijgen.

Dat komt overeen met cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB), die vorige week bekendmaakte dat de kredietverlening het afgelopen jaar met 4 miljard euro afnam. DNB wijt die afname aan de voorwaarden die banken aan leningen hangen, maar ook aan de afnemende vraag naar leningen door bedrijven.

Internationaal

Zakendoen is volgens de Wereldbank het gemakkelijkst in Singapore, gevolgd door Hongkong, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Denemarken. In Oekraïne, Rwanda, Rusland, de Filipijnen en Kosovo ging het ondernemersklimaat er het meest op vooruit tussen juni 2012 en juni dit jaar.

Negen van de twintig landen die sinds 2009 de meeste verbetering hebben laten zien in hun regelgeving voor zakendoen, liggen in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.