Premium Lock Hoe Prigozjin in sprookjesboek zijn eigen toekomst voorspelde

25 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Russen staat stil bij de dood van Jevgeni Prigozjin in Rostov aan de Don. Foto: Vladimir Alexandrov/Anadolu Agency

De omgekomen Wagner-leider Jevgeni Prigozjin schreef eens een kinderboek over hoe kleine jongens groot worden en grote mannen hun statuur verliezen. Het sprookje komt inmiddels overeen met zijn eigen levensloop, schrijft Marck Lauxtermann.

In een koninkrijk genaamd Indraguzië woont een heel kleine jongen. Hij heet Indraguzik en met zijn al even kleine familie woont hij in een kroonluchter. Maar de familie besluit te verhuizen. De wereld van de grote mensen lonkt.

Zo begint Indraguzik, een kinderboek dat Jevgeni Prigozjin twintig jaar geleden voor zijn kinderen schreef, aldus The Moscow Times. Zoals de beste fictie bevat het verhaal meer waarheden dan leugens.

Prigozjin verbeeldde een wereld waar kleine mensen groot kunnen worden, en waar giganten zomaar imploderen. Hij schreef dit verhaal kort nadat hij door Poetin was geïnstalleerd als kok van het Kremlin. De hotdogverkoper van weleer zat aan de grotemensentafel.

Sprookjes van een hotdogverkoper

Het verhaal gaat verder: na zijn omzwervingen in de grotemensenwereld, keert Indraguzik terug naar zijn moederland met een gestolen magische fluit. De koning van het land blijkt tijdens de afwezigheid van onze held te zijn behekst, waardoor hij is gaan krimpen. De grote staatsman van Indraguzië is inmiddels een schim van zijn eens zo imposante zelf.

Er lijkt niets aan te doen, en zijn hofhouding wacht in spanning het moment af dat de koning opgaat in ijle lucht. Met zijn fluit weet de kleine held het tij te keren. De koning groeit weer!

Maar Indraguzik verliest de controle en de koning blijft groeien. Hij wordt zo groot, dat hij door het plafond van zijn paleis heen groeit en zijn onderdanen dreigt te verpletteren. Indraguzik moet zijn fluit afstaan: ‘Een gevaarlijk speeltje, die fluit,’ aldus de koning, ‘lever die maar bij mij in.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw