Premium Lock Afshin Ellian: Poetin is de ultieme apostel van wraak

25 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Russen staan stil bij de dood van Wagnerleider Jevgeni Prigozjin. Foto: Dmitri Lovetsky/AP Photo

De Russische president Vladimir Poetin handelde alsof hij een terreurorganisatie leidt. Dat schrijft Afshin Ellian over het neerhalen van het vliegtuig van Wagner-leider Jevgeni Prigozjin.

Een crimineel werd cateraar, de cateraar werd huurlingenlegerleider. De legerleider werd opstandeling en verdween in het Russische moeras. Aan het schouwspel van individuele verdwijningen komt nooit een einde in Rusland, met zijn geschiedenis die draait om de eeuwige strijd tussen de verrader en de tiran.

‘Poetin probeert waarschijnlijk tijd te winnen, om uit te zoeken hoe hij het beste met de leider van de Wagner-groep kan omgaan,’ zei CIA-directeur William Burns op 20 juli in een lezing over de mislukte opstand van Prigozjin. ‘Poetin is iemand die over het algemeen denkt dat wraak het beste koud kan worden opgediend. In mijn ervaring is Poetin de ultieme apostel van wraak, dus het zou me verbazen als Prigozjin aan vergelding ontsnapt.’

Voor de tweede keer werd een voorspelling van de CIA bewaarheid. De eerste keer betrof de aanval van Rusland op Oekraïne. Kennelijk beschikt de CIA nog steeds over juiste informatie en een gedegen kennis van de Russische machtsstructuur.

Prigozjin was een gewaarschuwd man

De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde Prigozjin al om voorzichtig te zijn met wat hij at: ‘Ik zou mijn menu in de gaten houden.’ Wellicht vragen Prigozjins nabestaanden zich af waarom er niet werd gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een vliegtuigcrash. Misschien verwachtte Prigozjin een gifaanval. Het Kremlin is meester in het vergiftigen van lastpakken. De gifmenger van de antieke tijd en de Middeleeuwen woont en werkt nog steeds in Kremlin.

De Oekraïense presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko werd in 2004 vergiftigd. In 2009 werd vastgesteld dat dit gebeurde met een hoge dosis van een ‘zeer zuivere vorm van gif uit een laboratorium’. Natuurlijk kon Prigozjin zich deze uitspraak van de vergiftigde man herinneren: ‘Toen ik mijn vrouw kuste, was het eerste dat ze zei: je lippen smaken naar metaal.’

Lees hieronder verder

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hij zal ook aan andere gevallen hebben gedacht. Zoals aan de vergiftiging van de overgelopen Russische spion Alexandr Litvinenko in 2006.  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hield de Russische staat verantwoordelijk voor de dood van Litvinenko in Engeland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw