Succesvolle NAVO-top maakt Poetins paranoia nog eens duidelijk

15 juli 2023Leestijd: 2 minuten
Foto: Ukrainian Presidency

Er is geen ander bondgenootschap waar landen zo graag bij willen horen als het Westen, bleek ook in Vilnius. Poetins verwijten van een slinks oprukkende NAVO zijn onzin, schrijft Robbert de Witt.

Zou de term ‘selffulfilling prophecy’ een Russische variant kennen? Want tja, dat is toch van toepassing op Vladimir Poetin en zijn theorieën over de NAVO die Rusland steeds nauwer omsingelt.

Het meest verstrekkende internationale gevolg van Poetins oorlog in Oekraïne is dat geen Europees land nog neutraal wil blijven, met het agressieve Rusland in de buurt. Op de NAVO-top in Litouwen werden Finland (nogmaals) en Zweden verwelkomd als nieuwe lidstaten. Duidelijk is ook dat toetreding van Oekraïne een kwestie van tijd is. Eerst moet de oorlog voorbij zijn.

Uiterst succesvolle militaire alliantie

Finland, Zweden en Oekraïne zijn strategisch gelegen landen, met sterke legers bovendien, die zonder de Russische invasie buiten het bondgenootschap zouden zijn gebleven. En die, in weerwil van wat Poetin en zijn sympathisanten in het Westen zeggen, uit vrije wil lid willen worden van deze uiterst succesvolle militaire alliantie.

De NAVO heeft Zweden en Finland niet onder druk gezet. Zij wensten zelf hun afzijdigheid te beëindigen, met brede instemming van hun burgers. En het is Oekraïne dat aandringt, terwijl invloedrijke NAVO-landen als de Verenigde Staten en Duitsland deze boot afhouden. De top in Vilnius maakte duidelijk dat Poetins verwijten van een slinks oprukkende NAVO onzin zijn.

Het VK is geen Amazon

Strubbelingen waren er nauwelijks in Litouwen. Of het moet de drammerige Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn, die het ‘absurd’ noemde dat er geen duidelijk tijdpad naar toetreding van zijn land kwam. Zijn woorden zijn ook wel begrijpelijk: terwijl zijn soldaten hun leven wagen tegen de Russische vijand, moet Zelensky zijn landgenoten laten zien dat hij alles eraan doet om veiligheidsgaranties te krijgen. Hij moet wel hoog inzetten.

De Britse minister van Defensie Ben Wallace wees hem terecht en zei dat Kyiv ook dankbaar moet zijn. Het Verenigd Koninkrijk is geen Amazon waar je een wensenlijstje kunt indienen, had Wallace Zelensky al eerder gezegd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nog meer winst

Deze NAVO-top was een mooi moment voor het Westen om zelfvertrouwen te tanken. Alle verhalen over de vermeende afbrokkelende macht van het Westen mogen een kern van waarheid bevatten, maar voorlopig is er geen ander bondgenootschap waar landen uit vrije wil zo graag bij willen horen.

Als deze oorlog voorbij is, bestaat de kans dat vooral West-Europese landen terugvallen in hun labbekakkerige gedrag en weer gaan bezuinigen op hun defensie. Maar ook dat besef lijkt doorgedrongen. Nog meer winst, door Poetin niet voorzien.