Kwakkelende DeSantis moet campagne zien te redden

28 juli 2023Leestijd: 2 minuten
Ron DeSantis op campagne in Iowa. Foto: ANP

De Republikeinse kandidaat Ron DeSantis maakt steeds minder kans op het Amerikaanse presidentschap. De uitdager van oud-president Donald Trump moet zijn campagne voor de Republikeinse voorverkiezingen snel omgooien, schrijft Victor Pak.

Succes gegarandeerd, dacht Ron DeSantis. De gouverneur van Florida had een ondubbelzinnige campagneboodschap. Hij beloofde de Republikeinse kiezer hetzelfde beleid als dat van oud-president Donald Trump, maar dan efficiënt uitgevoerd. Zonder de chaos, scheldpartijen en vele personele wisselingen die Trumps presidentschap kenmerkten.

DeSantis had aanvankelijk de wind in de zeilen. Zijn herverkiezing als gouverneur was voor de Republikeinen een van de weinige lichtpuntjes bij de tussentijdse verkiezingen van 2022. In zijn staat Florida scoorden de Republikeinen sowieso beter dan in de rest van het land. En Trump werd aangeklaagd.

Alle reden dus voor DeSantis om Trump uit te dagen. Toch weet zijn simpele belofte de kiezer maar niet te verleiden.

Onhandig met kiezers

DeSantis verliest elke week steun onder Republikeinse kiezers. Nog geen 20 procent zegt op hem te stemmen bij de voorverkiezingen van zijn partij, die in januari 2024 beginnen. Dat percentage was begin dit jaar nog ruim 40.

Het verlies is te wijten aan DeSantis zelf. Hij voert een ongelukkige campagne, trekt gekke bekken, weigerde optredens bij de gevestigde media en schuttert in de omgang met kiezers.

Exemplarisch is een incident waarbij hij een meisje erop wijst dat er vast veel suiker in haar ijsje zit. Een opmerkelijke manier om stemmen te werven.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Rechtser dan Trump

Wel gaf hij recent voor het eerst een lang interview aan CNN, de nieuwszender die Republikeinen als vijandig beschouwen, maar die een groot bereik en veel aanzien geniet. DeSantis kwam er ongeschonden uit.

Probleem blijft dat hij zijn belofte dat hij een efficiëntere versie is van Trump, allesbehalve waarmaakt. Hij vaart een nog rechtsere koers. Zijn campagne leunt al te zeer op de uiterst rechtse internetcultuur die draait om gekke plaatjes en grapjes. Dat leidt tot schandalen. Zo deelde een campagnemedewerker een video met daarin een nazisymbool.

Er is nog hoop voor DeSantis

Justitie breidde deze week haar aanklacht tegen Donald Trump uit. Andere Republikeinse kandidaten krijgen nauwelijks steun. Daarbij is Florida economisch nog steeds een van de best presterende staten van Amerika.

Genoeg ingrediënten voor een andere campagneboodschap. Alleen zijn DeSantis’ middelen om die te verkopen beperkter geworden. Wegens de teleurstellende peilingen ontsloeg hij eenderde van zijn medewerkers.

De kentering moet snel komen voor DeSantis. De kwakkelende kandidaat krijgt eind augustus een kans bij het eerste tv-debat tijdens deze Republikeinse voorverkiezingen. Verspeelt hij die, dan kan hij zijn campagne als verloren beschouwen.