Premium Lock Dit zijn de bloedhonden die oud-president Trump op de hielen zitten

06 februari 2023Leestijd: 5 minuten
Oud-president Donald Trump moet zich mogelijk ook voor zijn zakelijke en persoonlijke leven verantwoorden. Foto: Julia Nikhinson/AP/ANP

Twee jaar na vertrek uit het Witte Huis stapelen juridische problemen zich op voor de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Liefst vijf aanklagers zijn in voorbereiding om hem voor het gerecht te slepen.

Wordt Donald Trump de eerste oud-president in de Amerikaanse geschiedenis die strafrechtelijk wordt vervolgd? Officier van justitie Fani Willis verklaarde onlangs tegenover een rechter dat de uitkomsten van haar onderzoek naar verkiezingsfraude in de staat Georgia ‘aanstaande’ zijn. Willis begon de zaak naar aanleiding van een opgenomen telefoongesprek tussen Trump en Brad Raffensperger op 2 januari 2021, waarin Trump de Republikeinse verkiezingschef in Georgia onder druk zette om 11.780 extra stemmen voor hem te ‘vinden’. Trump verloor de staat uiteindelijk met 11.779 stemmen aan Joe Biden.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Een mogelijk proces in Georgia is niet de enige juridische bedreiging voor Trump. Zijn verwoede pogingen om zijn verkiezingsverlies teniet te doen, hebben tevens de aandacht gewekt van de federale overheid. En in drie andere zaken lijkt het net zich ook om zijn zakelijke en persoonlijke leven te sluiten.

Of Trump daarmee ook de eerste Amerikaanse oud-president wordt die achter de tralies belandt, is een tweede. Door zijn betrokkenheid in meer dan vierduizend rechtszaken is ‘Teflon Don’ een meester in het rekken, schikken en laten seponeren van geschillen. En mocht hij in 2024 de verkiezingen weer winnen, dan kan hij altijd nog besluiten tot een presidentieel (zelf)pardon – al zal hem dat bij een veroordeling op staatsniveau niet redden. Tot die tijd zitten deze mannen en vrouwen hem op de hielen.

I. Fani Willis

Officier van Justitie, Fulton County, Georgia

Foto: Audra Melton/The New York Times/ANP

Betreft Verkiezingsfraude

Wanneer valt aanklacht te verwachten? Elk moment

Fani Willis, alleenstaand moeder van twee kinderen, werd in 2021 beëdigd als eerste zwarte vrouwelijke officier van justitie in Atlanta. Ze maakt graag gebruik van een van de zwaarste middelen in de Amerikaanse rechtsgang: de Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act. Willis zette deze antimaffiawetgeving de afgelopen jaren al met succes in tegen onderwijzers (!) die met toetsresultaten sjoemelden, en, meer recentelijk, tegen leden van de vermeende bende YSL, onder wie de rappers Young Thug en Gunna.

Experts verwachten dat ze Trumps inmenging in de verkiezingen in Georgia eveneens beschouwt als een vorm van georganiseerde misdaad. Al in 2021 voegde zij RICO-deskundige John Floyd toe aan haar team. Willis merkt inmiddels achttien personen als doelwit aan, onder wie Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giu­liani. Zij mogen hun borst natmaken: haar kantoor kan zich beroepen op een successcore van rond de 90 procent.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw