Premium Lock Poetins oorlog tegen Oekraïne is op alle fronten een totale mislukking

24 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Poetin spreekt in het Loezjniki-stadion in Moskou. Foto: EPA/MAXIM BLINOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Precies een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne blikt Afshin Ellian terug. Vladimir Poetin heeft niets bereikt voor Rusland, behalve dood, verderf en verwoesting. Het land is internationaal volledig geïsoleerd geraakt, het Russische leger blijkt een ongemotiveerde bende en de EU en NAVO zijn wakker geschud.

Precies een jaar geleden viel de Russische federatie Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft de internationale betrekkingen aan het wankelen gebracht. Deze week schortte Rusland het Verdrag voor Vermindering van Strategische Wapens (START) op. Bij dit verdrag kwamen Amerika en Rusland in 2010 overeen om maximaal 1.550 kernkoppen te bezitten.

Deze Russische stap brengt ons op zich niet dichter bij een nucleaire confrontatie. Maar het is wel weer een stap dichter bij de ernstige ontwrichting van de internationale betrekkingen waarvan de voorganger van Rusland, de Sovjet-Unie, mede de vormgever was. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is sinds de oorlog in Oekraïne volledig lamgelegd. Rusland raakt in toenemende mate geïsoleerd, waardoor ze vooral op Iran en Noord-Korea als bondgenoten moet rekenen. Meer echte vrienden heeft Rusland niet.

Tienduizenden doden in zinloze oorlog van Poetin tegen broedervolk

De omvangrijke frontlinie tussen Rusland en Oekraïne (965,61 kilometer) dreigt her en der op een klassieke loopgravenoorlog uit te draaien. Tienduizenden doden en gewonden zijn al te betreuren in deze zinloze oorlog die president Poetin tegen een broedervolk heeft ontketend. De humanitaire ramp in Oekraïne wordt met de dag omvangrijker. Honderdduizenden Oekraïners zijn dakloos of gevlucht naar veilige landen. Desondanks is de wil van Oekraïners om hun land te verdedigen niet gebroken.

Lees ook het commentaar van Robbert de Witt over één jaar oorlog in Oekraïne: Met brute invasie haalde Poetin veel vastgeroeste aannames onderuit

Miljoenen mensen zijn door Poetins oorlog getraumatiseerd. Rusland zal nooit meer over de ziel van Oekraïners kunnen heersen. Zelfs als ze Oekraïne veroveren, kunnen ze het land niet beheersen zonder excessief geweld. Wat heeft Poetin dan gewonnen voor Rusland? Niets, behalve een grote tragedie.

Al het Russische militaire vertoon blijkt leugenachtige propaganda

De achting voor Rusland is verdwenen. De Russische wapens blijken niet bestand tegen de moderne Amerikaanse wapensystemen. Al het militaire vertoon met wapensystemen in de voorbije decennia blijkt leugenachtige propaganda. Het Russische leger is een ongemotiveerde bende.

President Poetin besloot zelfs om deze klassieke oorlog te privatiseren en gedeeltelijk uit te besteden aan de Wagnergroep. Ook de Wagnergroep lijdt aan prestigeverlies. Met veel tamtam werden ze naar de frontlinie gebracht, waar ze bij bosjes werden gedood door de goed gemotiveerde Oekraïners. In een diepgravend artikel werd in EW uitgelegd wat de Wagnergroep is: ‘Wie is Kremlin-beul Jevgeni Prigozjin?’

Prigozjin is de oprichter en de baas van de Wagnergroep. In 1982 werd hij tot 12 jaar celstraf veroordeeld wegens bendevorming en andere delicten. Decennia later heeft Prigozjin een internationale bende opgericht, die door de Russische staat wordt gesteund. Uit wanhoop stuurt Moskou ook zware criminelen uit de gevangenis naar het front. Het mocht niet baten. Dit is overigens het model dat Iran gebruikt bij het onderdrukken van protesten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw