Premium Lock Met brute invasie haalde Poetin veel vastgeroeste aannames onderuit

23 februari 2023Leestijd: 3 minuten
Oekraïense soldaat in de loopgraven bij Bakhmoet. Foto: George Ivanchenko/EPA

Het Russische leger is een geduchte oorlogsmachine, Poetin is een meesterstrateeg, in Europa komt nooit meer oorlog, en Oekraïne is een hopeloos verdeeld land: één jaar oorlog heeft duidelijk gemaakt dat veel oude veronderstellingen niet kloppen, schrijft Robbert de Witt.

Ongefilterd propaganda van het Kremlin afdrukken, is niet gebruikelijk voor EW. Toch heeft het de brief van Alexander Shulgin, de Russische ambassadeur in Den Haag, gepubliceerd. Want zijn betoog maakt inzichtelijk hoe anders er in het Kremlin tegen de oorlog wordt aangekeken. Zo beweert Shulgin dat de Amerikanen overal in Oekraïne stiekem laboratoria hebben opgezet. Daar zouden vogels met een gevaarlijk virus worden besmet, om ze vervolgens naar Rusland te sturen en er een epidemie te veroorzaken.

Net zo veelzeggend is Shulgins voortdurende nadruk op de schuld van het Westen. Niet Rusland is de aanstichter van de oorlog, nee, het zijn de ‘agressieve intenties van de NAVO en de EU’. Ook in Nederland zijn er nog velen die menen dat de oorlog in Oekraïne ons niet aangaat. Daar denken de Russen dus heel anders over.

Zo hebben Vladimir Poetin en de Russen met hun brute invasie van buurland Oekraïne, deze week een jaar geleden, veel vaste aannames onderuitgehaald.

Poetin heeft Rusland inmiddels veranderd in een politiestaat

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw