Europa is gewaarschuwd: China speelt listig spel rond Oekraïne

24 februari 2023Leestijd: 2 minuten
Poetin en Xi Jinping in september. Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

China heeft de mond vol van vrede en verzoening en knuffelt Europa. Trap er niet in, waarschuwt Robbert de Witt. Op de achtergrond kruipt China steeds dichter naar Rusland.

Het was een opzichtige poging van de Chinese regering om een wig te drijven tussen Europa en de Verenigde Staten. Tijdens zijn rondreis door Europa zei buitenland-kopstuk Wang Yi in München dat Europa goed moet nadenken over hoe het de gewenste ‘strategische autonomie’ in praktijk kan brengen. Diplomatieke taal voor: wordt het niets eens tijd om minder achter Amerika aan te lopen? Tegelijk maakte Wang Yi bekend dat zijn land werkt aan een duurzaam vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne.

Meer van Robbert de Witt over één jaar oorlog in Oekraïne: Met brute invasie haalde Poetin veel vastgeroeste aannames onderuit

Het maakte weer eens duidelijk dat de Chinese regering een listig spel speelt. Ze knuffelt Europa, maar trakteert de Amerikanen op harde taal. En de Chinezen hebben dan wel de mond vol van vrede en verzoening, maar kruipen op de achtergrond steeds dichter naar Rusland.

Chinese regering reageerde furieus

Vorig weekeinde waarschuwde Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Peking dat het geen wapens moet leveren aan Rusland. De Russen hebben grote tekorten en klopten al aan bij Iran en Noord-Korea. China reageerde furieus. De Verenigde Staten zijn niet in de positie om China de les te lezen, was het antwoord.

Luister ook de nieuwe aflevering van EU-podcast BruXL over één jaar oorlog in Oekraïne (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Gaan de wapenleveranties door, dan is dat slecht nieuws. De Russen hebben volgens Ben Wallace, de Britse minister van Defensie, al 97 procent van hun militaire middelen ingezet, maar kunnen met Chinese hightech-wapens veel langer doorgaan. Met ruim 140 miljoen inwoners heeft Rusland manschappen in overvloed.

Bovendien wordt dan de sluimerende Koude Oorlog tussen de twee supermachten Amerika en China plots een stuk heter. De temperatuur liep recentelijk al op na het neerschieten van een Chinese ballon boven Amerikaans territorium. Een spionageballon, dacht Washington, maar volgens Peking een onschuldige weerballon.

Xi strooit met mooie woorden

Sommige westerlingen zien, hoe cynisch ook, een voordeel in de uitputtingsslag van de Russen in Oekraïne: zo wordt de kans op een aanval op een NAVO-lidstaat steeds kleiner. Maar wie weet denken de Chinezen precies hetzelfde: als de Amerikanen en bondgenoten al hun kruit door de Oekraïners laten verschieten, zullen zij minder reserves hebben om Taiwan te helpen bij een Chinese aanval op dat ‘afvallige eiland’.

Intussen strooit de Chinese alleenheerser Xi Jinping met vrome woorden. Dat China wil werken aan een duurzame vrede. En dat het gelooft in vreedzame betrekkingen met iedereen.

Europeanen doen er verstandig aan niet goedgelovig te zijn.