Robbert de Witt Premium Corner

Opportunist Xi Jinping maakt China groot en tegelijk klein

18 november 2022Leestijd: 4 minuten

China voelt zich inmiddels machtig en sterk genoeg om lastige kleinere landen als Canada te schofferen en hopelijk te disciplineren, zoals Xi deed op de G20-top op Bali. Maar op de Klimaattop in Egypte voegde China zich juist weer bij de ontwikkelingslanden, hoewel het al jaren een van de grootste vervuilers op aarde is, schrijft Robbert de Witt.

Ineens kreeg de wereld te zien wat er achter die marmeren glimlach van Xi Jinping schuilgaat. Heel sympathiek was het niet. Tijdens de G20-top op Bali werd gefilmd hoe de Chinese alleenheerser de Canadese premier Justin Trudeau op zijn nummer zette. ‘Alles wat wij hebben besproken is gelekt naar de media en dat is niet gepast. Als er oprechtheid is, dan kunnen we een dialoog hebben met wederzijds respect. Of anders zullen er consequenties zijn.’

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Xi vergeet nooit met wie China nog een rekening te vereffenen heeft. De Canadese justitie had het enkele jaren geleden gewaagd om topvrouw Meng Wanzhou van de Chinese telecomreus Huawei te arresteren – overigens op verzoek van de Verenigde Staten. Huawei had volgens de Amerikanen sancties geschonden door te werken met Iran. Meteen na de arrestatie werden in China twee willekeurige Canadezen in de cel gegooid.

China voelt zich groot en sterk voor

En dan had Trudeau het op Bali ook nog eens gewaagd om tijdens een bilateraal overleg met Xi te klagen over Chinese pogingen om verkiezingen in Canada te beïnvloeden. Een verslag van dat gesprek verscheen in de Canadese pers, aanleiding voor Xi’s uitval.

China voelt zich inmiddels groot en sterk genoeg om lastige kleinere landen als Canada te schofferen en hopelijk te disciplineren. Zoals het ook Australië probeerde te straffen met hoge importheffingen, tirades van diplomaten en ‘negatieve reisadviezen’, nadat de Australische regering durfde te vragen om een diepgaand onderzoek naar het precieze ontstaan van het coronavirus in China.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In Europa voelde het kleine Litouwen de toorn van Peking, toen het de banden met Taiwan aanhaalde. Dankzij Europese solidariteit liep dat niet uit de hand. Op dit terrein is het heel nuttig om een gezamenlijke vuist te maken. Want ‘size matters’ voor China. De Canadese China-expert Stephanie Carvin zei na de botsing op Bali dat Xi heel goed weet tegen wie hij zich agressief kan opstellen. Bovendien gebruikt de Chinese leider ­Canada om andere landen duidelijk te maken dat zij zich niet lastig moeten opstellen tegenover China.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.