Premium Lock Iraanse despoot op het kruispunt

27 december 2022Leestijd: 5 minuten
Ayatollah Ali Khamenei. Foto: EPA

De door vrouwen geleide opstand tegen de tirannie van de tulband kan ingrijpende gevolgen hebben voor de hele islamitische wereld.

Een mooie bloem uit Iraans Koerdistan reisde naar Teheran. De stad Saqqez ligt 770 kilometer ten westen van de hoofdstad Teheran. Mahsa Amini, 22 jaar oud­ en afkomstig uit die stad, kwam in de tweede week van september in Teheran aan. De kracht van de zomer was nog niet gebroken. De jongens liepen rond in T-shirts. Amini werd door agenten van de zedenpolitie gearresteerd wegens overtreding van hijab, islamitische kledingvoorschriften voor vrouwen. Zij droeg haar hoofddoek niet goed. Wellicht was er iets van haar haren te zien.

Maar hoe kan een bloem zich onzichtbaar maken? Zij veranderde van een kaarsrechte tulp in een keizerskroon met klokvormige, hangende oranjerode bloemen. De Perzen hebben er twee namen voor: de omgeslagen tulp (Lalleh Wazjegoen) en de Traan van Maria (Ashk-e Marjam). De poorten van God zullen niet opengaan voor wie deze bloem plukt, aldus een Perzische legende.

De Iraanse zedenpolitie ontleent zijn autoriteit aan Koranvers 3:110, waarin het gebieden van het behoorlijke en het verbieden van het verwerpelijke worden bevolen. Er zijn twee andere landen met vergelijkbare zedenpolities, namelijk Afghanistan en Saudi-Arabië.

Mahsa Amini kwam door mishandeling om het leven

Het bloempje uit Koerdistan viel plotseling in handen van woestijnmonsters. Door mishandeling kwam Mahsa Amini op 16 september om het leven. De twee journalisten die in een Iraanse krant berichtten over haar overlijden na haar arrestatie, zitten nu in de beruchte Evin-gevangenis wegens anti-islamitische activiteiten en samenspannen met de vijand. De Iraanse tragedie wordt al 42 jaar met Koranverzen gelegitimeerd.

Het bloempje uit Koerdistan deed in Perzië een vulkaan van woede ontwaken. Eerst kwamen er protesten in het noorden van Iran. Met de eerste doden tot gevolg. Daarna gingen soennieten de straat op in Baluchistan, 2.000 kilometer van Koerdistan vandaan. Daar vielen nog meer doden. Toen ontploften Teheran en alle universiteiten, en ook nog de scholen. Tot nu toe zijn er in meer dan 150 steden en dorpen in Iran protesten geweest tegen het regime van de ayatollahs, de religieuze leiders. Ze hebben geleid tot ruim 18.000 arrestaties en tot honderden doden en gewonden. En tot blinden. Blinden? Ja, Iran gebruikt geweren met kleine kogeltjes, en doordat de ordetroepen die op het gezicht richten, worden – vaak jonge – demonstranten blind.

De woedende jongeren op hun beurt richten zich tegen de heilige symbolen van het regime, zoals affiches en standbeelden van de huidige en vroegere Iraanse leider Khamenei en Khomeini, oud-generaal Qassem Soleimani en de tulbanden van de ayatollahs. Er woedt een revolutie in Iran. Een revolutie die het meest ingrijpend zou kunnen worden voor de islamitische wereld sinds de seculiere hervormingen van de Turkse leider Atatürk: de introductie van scheiding tussen islam en de politieke macht en tussen islam en de publieke moraal.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw