Bot Europa durft niet aan Amerikaanse zijde te staan

10 december 2022Leestijd: 3 minuten
Emmanuel Macron en Joe Biden heffen het glas. Foto: ANP

Europa luidt de noodklok over de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA). Het investeringspakket van honderden miljarden euro’s moet de Amerikaanse economie aanzwengelen én minder afhankelijk maken van China. Europese landen vinden het te protectionistisch. Voor de Verenigde Staten is de wet een cruciaal onderdeel in de strijd tegen China, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

De IRA is een van de grootste successen van Bidens presidentschap. Hiermee lost hij, samen met andere wetten, veel van zijn campagnebeloftes in. Let alleen niet op de verraderlijke naam, want of de wet inflatie bestrijdt, is maar zeer de vraag.

IRA moet Amerikaanse industrie versterken

Wat hij wel doet, is ontzettend veel geld de Amerikaanse economie inpompen. Honderden miljarden worden besteed aan investeringen in groene technologie. Zoals de productie van elektrische auto’s en computerchips. De wet beoogt om van de Verenigde Staten weer een productionele grootmacht te maken. Built in the USA als tegenhanger van Made in China.

De wet die in augustus door Biden werd ondertekend, leidde de afgelopen weken tot rumoer in Europese hoofdsteden. Zij tekenen protest aan tegen de forse Amerikaanse investeringen.

Macron klopt aan bij de verkeerde persoon

De ironie is groot dat uitgerekend de Franse president Emmanuel Macron de Oceaan over reisde om Biden over de zorgen te vertellen. Economisch protectionisme is een Franse uitvinding. Macron beklaagde zich over een ‘super-agressieve’ wet die Europese bedrijven zou weglokken naar de Verenigde Staten.

Macrons bezoek laat zien dat de Europese landen niet goed hebben opgelet bij de wetsbehandeling van de IRA. Macron had beter een half uurtje verder naar het westen kunnen vliegen dan te stoppen in Washington D.C. Daar, in West Virginia, zit namelijk het brein achter de grote investeringen in de Amerikaanse industrie en de protectionistische regels.

Als het om China gaat, volgt Biden de lijn van Trump

Vrijwel al die eisen kwamen uit de koker van Senator Joe Manchin. De Democraat uit de Republikeinse staat West Virginia domineerde de discussie over de wet. Manchin was voor de Democraten de beslissende vijftigste stem in de Senaat en moest aan zijn achterban in West Virginia denken. Daar stemde in 2020 bijna zeven op de tien kiezers op Donald Trump.

Manchin volgt net als de oud-president een stevige lijn tegen China. President Biden wijkt daar bovendien niet heel erg vanaf. Het is niet zonder reden dat de importtarieven die Trump instelde, ook onder Biden grotendeels zijn gehandhaafd.

Het politieke klimaat in de Verenigde Staten is niet meer unaniem voor vrije handel. De Amerikanen hebben in de gaten hoe China daarvan profiteert en intussen westerse waarden zoals vrijheid, democratie en de internationale rechtsorde ondermijnt. De Amerikanen willen zich niet meer laten misbruiken, zoals Trump al vaak aankondigde.

Europa moet kiezen tussen Amerikaanse steun of Chinese handel

Handelsoorlog

Lees meer over de dreigende handelsoorlog: Waarom Europa siddert voor een nieuwe Amerikaanse wet

Zo bezien mogen de Europese landen van geluk spreken dat ze nu met Biden van doen hebben. Trump had ongetwijfeld een nog stevigere lijn getrokken. Biden belooft juist minimale aanpassingen te doen in Europa’s voordeel. Hij wil samen een front vormen tegen China. Daarvoor heeft hij de Europese landen wel nodig. Die zijn veel afhankelijker van China.

De klagende Europeanen moeten zich bezinnen. Washington D.C. betaalt nog altijd de rekening voor Europese vrijheid en veiligheid. In ruil daarvoor zullen ze meer afstand moeten nemen van China, ook als dat ten koste gaat van de goedkope handel met China.