In Brussel Premium Corner

Waarom Europa siddert voor een nieuwe Amerikaanse wet

30 november 2022Leestijd: 2 minuten

Het gaat niet zo lekker tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Sterker: de dreiging van een handelsoorlog doemt op boven de Atlantische Oceaan.

Vorige week waren de Europese ministers van Handel in Brussel om te praten over de ‘discriminerende’ Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) die per 1 januari 2023 van kracht wordt.

De Amerikanen willen met meer dan 350 miljard euro de eigen productie in hernieuwbare energiebronnen stimuleren en de Amerikaanse consumenten verleiden om gesubsidieerde producten uit eigen land te kopen, zoals auto’s en medicijnen. Amerikaanse ondernemingen gaan ook minder belasting betalen.

SupermachtenDe Verenigde Staten zijn al enige jaren verwikkeld in een flinke handelsoorlog met China: De negen fronten van de nieuwe Koude Oorlog

Volgens de EU is het wetsvoorstel in strijd met de internationale handels­regels omdat het zorgt voor oneerlijke concurrentie. Nu de energieprijzen in Europa veel hoger zijn dan die in Amerika bestaat ook de vrees dat Europese industrieën naar de overkant van de oceaan verhuizen om te profiteren van de staatssteun én de lagere energiekosten. In Europese ogen profiteren de Amerikanen sowieso al enorm van de oorlog in Oekraïne, doordat ze meer gas exporteren, tegen hogere prijzen, en doordat ze meer wapens verkopen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.