Robbert de Witt Premium Corner

Voor het Westen gelden blijkbaar weer strengere morele normen

29 november 2022Leestijd: 4 minuten

Zouden al die regeringsleiders die aanwezig waren op de klimaattop in Egypte ook een bezoek hebben gebracht aan de piramides? Uitlegbordjes over slavernij of uitbuiting in het Oude Egypte zullen zij dan niet hebben gezien, schrijft Robbert de Witt. Want die vindt je alleen in het Westen.

Het is een moreel dilemma dat de wereld al langer in twee kampen verdeelt, zoals onlangs weer bleek tijdens de klimaattop in Egypte. Regeringen van rijke, geïndustria­liseerde landen willen af van fossiele brandstoffen omdat de CO2-uitstoot ernstige gevolgen heeft voor de leefbaarheid op aarde. Maar ontwikkelingslanden verzetten zich tegen zo’n voornemen in de slotverklaring van de top, want zij hebben steenkool, gas en olie hard nodig om ook welvarender te worden.

Want, zeggen zij, eerlijk is het niet dat het Westen deze goedkopere energiebronnen andere landen ontzegt. India wil graag zijn enorme reserves aan steenkool gebruiken om honderden miljoenen Indiërs uit de armoede te verheffen en houdt daarom al langer bepalingen tegen die steenkool verbannen. Daarbij verwijst India naar ‘het historische gebruik van westerse landen’.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Raar dat ontwikkelingslanden, ten koste van de eigen bevolking, toch willen doorgaan met ‘stoken

Een begrijpelijke opvatting, maar toch wringt het. Al was het maar omdat diezelfde ontwikkelingslanden in Egypte met succes hebben gepleit voor een schade- en herstelfonds. Rijke landen moeten daarin tientallen miljarden per jaar storten, waarmee de schade van klimaatverandering in armere landen wordt gerepareerd.

Ontwikkelingslanden rechtvaardigen dit door erop te wijzen dat hun burgers als eerste de dupe zijn van een warmere aarde, die leidt tot extreme droogte, overstromingen, voedseltekorten, enzovoort. Raar dat je dan, ten koste van je eigen bevolking, toch wil doorgaan met ‘stoken’.

Ook het recht om koloniale rijken te stichten?

Bovendien: als je meent dat iets niet goed is, heb je dan het recht het tóch te doen omdat anderen het ook deden? Geen zinnig mens zal bijvoorbeeld pleiten voor het recht van ontwikkelingslanden om koloniale rijken te stichten of zich op slavenhandel te storten. Terwijl Europese landen nogal eens het verwijt krijgen dat hun rijkdom mede daaraan te danken is. Dat hoor je overigens net zo goed in Europa zelf, bij activisten én bij politici.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.