Philip van Tijn Premium Corner

Klimaattop in de woestijn: wat moeten we er mee?

13 november 2022Leestijd: 4 minuten

Het Westen wordt volledig verantwoordelijk gehouden voor de klimaatellende in Pakistan. Maar is dat wel zo, vraagt Philip van Tijn zich af. Veel industrie uit Nederland is al overgeheveld naar landen als India. Hier mogen bedrijven nog volop uitstoten. Tevens gaat de bevolking er de komende decennia nog fors groeien.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Twee weken duurt de Klimaattop in Sharm-el-Sheikh en we zijn nu ongeveer halverwege. In de nieuwsmedia moet de berichtgeving concurreren met heel wat andere zaken en gebeurtenissen, Oekraïne en de Amerikaanse verkiezingen voorop. Misschien is twee weken wel heel erg lang om de aandacht vast te houden, al moet ik meteen toegeven dat ‘het WK’ nog langer duurt, maar ook al eerlijk gezegd is het WK meestal spannender, in elk geval als Louis van Gaal spreekt.

Gegoochel met 1,5 en 2 graden opwarming

Op deze Top hebben de meeste wereldleiders hun gezicht laten zien – onze premier maar heel even, want hij moest snel terug voor een ‘pittig’, om niet te zeggen ‘pittig’ en, heb ik, Sophie Hermans, dat al gezegd? een ‘pittig’ gesprek met zijn partijgenoten over de spreiding van migranten over ons gave land. Maar veel gebeurd lijkt er niet en het slotcommuniqué zal ook niet erg spannend worden. De keuze van Sharm-el-Sheikh, een uithoek van het Sinaï-schiereiland, dat al duizenden jaren woestijn is, lang voor alle klimaatveranderingen, helpt ook niet. Klinkt toch anders dan Berlijn (1995) of Parijs (2015), maar misschien ligt dat aan mijn Europees-gecentreerd denken. En Caïro was een probleem omdat de Egyptische machthebber, generaal Sisi, niet erg van mensenmenigten houdt, die zouden kunnen gaan demonstreren.

Wat daar gedurende veertien dagen gezegd, gedaan, georeerd en vastgesteld wordt, ontgaat gewone stervelingen een beetje, hoewel het ons allen toch behoorlijk aangaat. Het lijkt allemaal te draaien om 0,5 graad Celsius. In het befaamde Verdrag van Parijs – voor Nederland door niemand minder ondertekend dan door de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma – is het streven vastgelegd dat de aarde niet meer dan 2 graden Celsius. zal opwarmen, maar in elk geval niet meer dan 1,5. Maar inmiddels is vastgesteld dat dit te weinig ambitieus is, terwijl ook tegelijkertijd is geconstateerd dat zelfs die 1,5 graad vermoedelijk niet haalbaar is. Dat noemen wij de methode-Jetten, ook wel het Jetten-syndroom: als een doelstelling niet kan worden gehaald, verhogen we die doelstelling. Sinds kort bedient ook collega De Jonge zich van deze methode.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.