Grijpt Republikein Kevin McCarthy dit keer wel de macht?

26 november 2022Leestijd: 3 minuten
Kevin McCarthy in Nevada bij een partijbijeenkomst. Foto: ANP

Kevin McCarthy is al jaren de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Na de Midterms kan hij daar eindelijk voorzitter worden. Een eerdere kans verprutste hij. Dit keer dreigt de tweespalt in zijn partij een soepele troonsbestijging te ruïneren, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Politiek talent kan Kevin McCarthy niet worden ontzegd. Na slechts zeven jaar als Congreslid werd hij in 2014 fractievoorzitter van zijn partij. Niet eerder bekleedde zo’n onervaren politicus zo’n invloedrijke functie in het Huis van Afgevaardigden.

McCarthy maakte naam als rechtse houwdegen

Tijdens het presidentschap van Barack Obama maakte McCarthy een flinke opmars. De Republikein stond aan de populistische zijde van zijn partij. Hij voerde bij menig wetsvoorstel de strijd aan tegen de Democratische president en tegen de Republikeinen die openstonden voor het sluiten van compromissen.

Een jaar later kon McCarthy de kroon op zijn carrière zetten. Samen met collega’s wist hij de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner eruit te werken. Volgens McCarthy was zijn partijgenoot te gewillig bij  compromissen met Obama. De weg voor McCarthy lag open om de machtigste positie in het Huis te gaan bekleden. Eigen blunders voorkwamen dat.

Met geblunder rond Benghazi verspeelde McCarthy zijn kansen

De ambitieuze Republikein sprak te openhartig over de Benghazi-commissie. Die deed onderzoek naar de dood van vier Amerikanen, onder wie de ambassadeur, op het consulaat in Libië in 2012. Republikeinen hielden altijd vol dat zij geen politieke motieven hadden om de destijds verantwoordelijk minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton te beschadigen.

McCarthy zei op Fox News iets heel anders. ‘Iedereen dacht dat Hillary Clinton onverslaanbaar was, toch? Maar we stelden een speciale Benghazi-commissie samen. Hoe doet ze het nu in de peilingen? Haar cijfers dalen.’ Na die uitspraak was het gedaan met zijn voorzittersambities, maar niet met zijn carrière.

Terwijl toenmalig presidentskandidaat Donald Trump McCarthy nog uitlachte om zijn geblunder, werden ze later politieke bondgenoten. Tijdens de opmars van Trump toonde McCarthy zich loyaal aan de presidentskandidaat.

McCarthy rehabiliteerde Trump na bestorming Capitool

McCarthy stond al aan de populistische zijde van de partij en zag nu een presidentskandidaat met eenzelfde ideologie de partij overnemen. Voor gematigde Republikeinen was geen ruimte meer.

In 2018, na het vertrek van Paul Ryan uit de politiek, werd McCarthy de onbetwiste aanvoerder van zijn partij. Hij was de man die Trump na 6 januari 2021 rehabiliteerde door slechts drie weken na de Capitoolbestorming de oud-president te bezoeken in Mar-a-Lago.

Interne verdeeldheid verziekt soepele troonsbestijging

Na de nipte verkiezingswinst bij de tussentijdse verkiezingen krijgt McCarthy opnieuw de kans om voorzitter te worden van het Huis van Afgevaardigden. Dat resultaat bezorgde McCarthy wel de nodige kopzorgen. De populistische Republikeinen hadden het moeilijk. Juist gematigde Republikeinen wonnen de  verkiezingsraces die de partij de meerderheid bezorgden.

De tegenvallende uitslag wordt McCarthy door partijgenoten aangerekend. De populistische vleugel vindt dat McCarthy te veel afstand hield tot Trump en de gematigde vleugel vindt McCarthy te radicaal.

Het wordt een ingewikkelde puzzel. McCarthy hoeft de steun van maar vijf partijgenoten kwijt te raken en de voorzittershamer ontglipt hem opnieuw. Tot en met de stemming op 3 januari moet McCarthy de partijgelederen gesloten zien te houden. Het toont hoe verdeeld de Republikeinse Partij is na de tussentijdse verkiezingen.