Victor Pak

Nog een keer Trump? Niet met dit sleetse verhaal

18 november 2022Leestijd: 2 minuten

De eerste presidentskandidaat voor 2024 is bekend! En de naam is… Donald Trump. De oud-president die nooit ophield met campagne voeren, wil het Witte Huis heroveren. Betovering spat er nog niet vanaf, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Het was een voorspelbare boodschap van Trump. Opnieuw moet Amerika weer groots worden. De Verenigde Staten zijn corrupt en de gevestigde orde moet worden bestreden. Dat was de kern van zijn verhaal bij de lancering van zijn presidentiële campagne op dinsdag 15 november.

Trump was in 2015 overdonderend

Hoe anders was dat in 2015. Op het rocknummer Night Woman van Nazareth daalde Trump met zijn vrouw Melania af op een gouden roltrap. Voor een zaal met deels ingehuurde toeschouwers stak Trump van wal. Tegen Obamacare, tegen vrijhandelsverdragen en natuurlijk tegen migratie. Direct was er ophef over zijn uitspraak dat Mexico zijn slechtste onderdanen de grens over stuurt.

Nu viel de media-aandacht tegen. Trumps favoriete krant The New York Post liet het bij een mededeling onder aan de voorpagina: ‘Man in Florida doet aankondiging’. Het is de nieuwe lijn van mediamagnaat en eigenaar van de krant, Rupert Murdoch. Hij is klaar met Trump. Fox News, ook van Murdoch, schakelde tijdens Trumps aankondiging zelfs weg.

Een oud-president is niet bepaald een buitenstaander

Murdoch heeft gelijk. Hoe nieuwswaardig is Trumps aankondiging nog? Sinds hij in 2020 werd verslagen, wat Trump zelf nog altijd weigert te erkennen, is hij al bezig met 2024. Bovendien is zijn verhaal sleets.

Een buitenstaander is hij niet meer, hoezeer hij daar zelf ook nog in gelooft. In 2000 deed Trump al onderzoek naar een potentiële strijd om het presidentschap. Sinds 2012 is hij actief in de Republikeinse Partij en vanaf 2016 was hij vier jaar president. Trump had zeker invloed in dat ambt. Het  Amerikaanse China-beleid van nu is op de Trump-leest geschoeid.

Trump-show weet trouwe fans te binden, maar de rest haakt af

Alleen was de kiezer binnen vier jaar klaar met de Trump-show. In 2018 verloren Trump en zijn Republikeinen de tussentijdse verkiezingen, in 2020 verloor hij het presidentschap. De tussentijdse verkiezingen van dit jaar brachten de Republikeinen niet de grote winst waarop zij hoopten. Met Trump als aanvoerder viel de score tegen.

Trump gaat op dezelfde voet verder. Zijn nieuwe campagne is de voortzetting van zijn strijd tegen de in zijn ogen gestolen verkiezingen van 2020. Geen betere wraak natuurlijk, dan in 2024 te worden herkozen.

De grote vraag is of Republikeinen dat ook vinden. De fans van Trump krijgen er maar geen genoeg van, maar de rest van de Amerikaanse kiezers heeft weinig op met zijn verhalen over stembusfraude, gestolen verkiezingen en corruptie. De Midterm-verkiezingen lieten dat opnieuw zien. Zonder nieuw verhaal is Trumps herverkiezing allesbehalve zeker.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.