Midterms Premium Corner

Biden wankelt, maar wint net. Toch is de president gehavend

15 november 2022Leestijd: 3 minuten

Amerikanen rekenden niet zo hard af met het beleid van Joe Biden als verwacht. Toch is de president de komende twee jaar gehavend. Wetten maken wordt moeilijker.

Een klinkende overwinning. Op niets minder hadden de Republikeinen gerekend bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten van 8 november. Het liep anders. Het is traditie dat de partij van de zittende president verliest. Na twee jaar krijgt de kiezer hier de gelegenheid om het beleid van de president bij te sturen. De Amerikanen kozen tal van lokale politici, alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden en eenderde van de Senaatszetels.

Sinds de Tweede Wereldoorlog verliest de presidentiële partij bij de tussentijdse verkiezingen gemiddeld 26 zetels in het Huis en 4 in de Senaat. President Joe Biden (79) hield de verliezen beperkt. Hij beleefde het beste resultaat van een zittende president in twintig jaar.

De Democraten hebben ten minste 50 van de 100 Senaatzetels in handen

De belangrijkste zege boekten Biden en zijn Democraten in de Senaat. In Pennsylvania wonnen ze een cruciale zetel. De van een herseninfarct herstellende John Fetterman (53) versloeg Mehmet Öz (62). De tv-persoonlijkheid, bekend als Dr. Oz uit de talkshow van Oprah Winfrey, had steun gekregen van oud-president Donald Trump (76).

Mede door die uitslag hebben de Democraten ten minste 50 van de 100 Senaatszetels in handen. De Republikeinen hebben er 49 en kunnen hooguit gelijk komen. De laatste zetel wordt op 6 december in Georgia gekozen. Bij zo’n gelijkspel zijn de Democraten in het voordeel. Vicepresident Kamala Harris (58) heeft dan de doorslaggevende stem.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.