Bevrijding Cherson is sleutelmoment, maar Poetin zal getergd zijn

16 november 2022Leestijd: 2 minuten
Cherson, 14 november 2022. Foto: Celestino Arce Lavin/ZUMA Press Wire

Zonder twijfel groeit met elke verloren vierkante meter in het Kremlin het besef dat de vernedering door het leger van de kleinere buurstaat groter wordt. En een getergde Poetin is een gevaarlijke Poetin, schrijft Robbert de Witt.

Wie werd niet geraakt door de beelden van inwoners van Cherson, die huilend van geluk soldaten van het binnentrekkende Oekraïense leger om de hals vliegen? De toch nog snelle herovering van de Zuid-Oekraïense stad is, na de eerdere verrassende Oekraïense opmars in het oosten, een nieuw signaal dat Rusland echt aan de verliezende hand is.

Het gaat niet om zomaar een stad: Cherson was de grootste die Vladimir Poetins leger wist af te pakken van de Oekraïners. ‘Cherson – voor altijd bij Rusland’ stond op posters in de bezette hoofdstad van de gelijknamige regio. Maar ‘voor altijd’ bleek amper acht maanden.

En met het verlies van Cherson wordt de verovering van de gehele zuidkust van Oekraïne door Rusland steeds ­onwaarschijnlijker. Was die opzet geslaagd, dan zou ­Oekraïne een permanent gehandicapt land worden.

De gruweldaden van Poetins beulen

Cherson blijkt een leeggeroofde stad, zonder stromend water en elektriciteit, terwijl de eerste winterkou over het land trekt. En als de berichten kloppen, zijn ook in Cherson gruweldaden begaan door Poetins beulen.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Oekraïne mag echt niet klagen over onze steun

Zonder twijfel groeit met elke verloren vierkante meter in het Kremlin het besef dat de vernedering door het leger van de kleinere buurstaat groter wordt. En een getergde Poetin is een gevaarlijke Poetin. Steeds vaker richten zijn bevelhebbers raketten en drones op burgerdoelen.

Intussen ligt oorlogsmoeheid in het Westen op de loer. De moedige Oekraïners laten zien dat de voortdurende westerse militaire steun niet voor niets is.