Na raketaanvallen smeekt Oekraïne om westerse luchtafweer

10 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
Een brandweerman helpt een gewonde vrouw in Kiev na Russische raketaanvallen. Foto: ANP

Met bloedige raketaanvallen op burgerdoelen in Kiev en andere Oekraïense steden neemt de Russische president Vladimir Poetin wraak voor de gedeeltelijke vernietiging van de brug naar de Krim. Oekraïne vraagt westerse bondgenoten om moderne luchtverdediging om burgers te beschermen.

Wie de Krim-brug afgelopen zondagochtend deels opblies, is onduidelijk. Publiekelijk heeft Oekraïne het succes niet opgeëist, maar een belangrijke adviseur van president Volodymyr Zelensky tweette over de brug: ‘De Krim, de brug, het begin. Alles wat illegaal is moet worden vernietigd, alles wat gestolen is moet worden teruggegeven aan Oekraïne, alles bezet door Rusland worden verdreven.’

Tien doden na aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne

De brug naar de Krim werd in 2018 afgebouwd en is een belangrijke verbinding tussen Rusland en het schiereiland dat sinds 2014 door Rusland wordt bezet. Met  zowel een spoor- als wegverbinding vormt de burg een cruciale aanvoerlijn voor Russische troepen op de Krim en in de bezette regio Cherson.

In reactie op de aanval op de Krim-brug lagen Kiev en andere Oekraïense steden maandagochtend onder vuur. In de hoofdstad werden onder meer een speeltuin en een voetgangersbrug geraakt. Tien mensen kwamen om het leven, tientallen mensen raakten gewond. In totaal zijn volgens Oekraïne 83 raketten afgevuurd, 43 werden uit de lucht geschoten.

Poetin vindt raketaanvallen vergelding voor aanval op Krim-brug

Naast de rake klappen in de hoofdstad werden elders in het land enkele energiecentrales beschadigd, waardoor in gedeeltes van Oekraïne de stroom uitviel. Vooral de regio rondom het westelijke Lviv en het oostelijke Charkov kampen met veel uitval.

President Vladimir Poetin noemde de Russische raketaanvallen een vergelding voor de Oekraïense ‘terroristische aanval’ op de Krim-brug. Hij zei dat het Kremlin altijd een hard antwoord heeft op terroristische acties tegen Rusland. Als de Oekraïense ‘terroristische acties’ doorgaan, volgen er meer aanvallen, waarschuwde de Russische leider.

Oekraïense inlichtingendiensten betwisten het verhaal van Poetin. Volgens de diensten waren voorbereidingen voor de raketaanvallen al een week bezig. Zo zouden de vliegtuigen, waarvan de raketten zijn afschoten, al voor de aanval op de Krim-brug naar strategische luchtmachtbases zijn gevlogen.

Zelensky vraagt aan Frankrijk en Duitsland extra hulp

Westerse bondgenoten reageerden geschokt op de Russische raketaanvallen. Leiders van de G7 spreken dinsdagmiddag in een ingelaste vergadering over de aanvallen op de Oekraïense infrastructuur. Zelensky belt in bij die vergadering.

Vanuit Oekraïne klinkt de roep om meer luchtafweergeschut. Vooral aan geavanceerde systemen die kruisraketten kunnen uitschakelen heeft Oekraïene een groot gebrek. President Zelensky belde na de aanvallen maandagochtend met zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Aan beide landen vroeg hij om meer steun.

Kritiek op lakse bondgenoten neemt toe

Duitsland herhaalde maandag dat de eerste van vier IRIS-T SLM- luchtafweersystemen binnen enkele dagen worden afgeleverd. De systemen zijn weken geleden al beloofd aan Oekraïne, maar de levering liet op zich wachten. Ook aan Frankrijk is meer hulp gevraagd. President Macron uitte zijn ‘extreme bezorgdheid’ over de aanvallen en beloofde de Franse militaire steun uit te breiden.

De Oekraïners bekritiseren de afwachtende houding van Europese bondgenoten. Uit een recente analyse van het Kiel Instituut voor de Wereldeconomie bleek dat Frankrijk tot augustus slechts de elfde grootste leverancier van wapens aan Oekraïne was. Na kleinere landen als Tsjechië en Estland. Nederland levert nog minder dan Frankrijk. De Verenigde Staten zijn met afstand de belangrijkste donateur van Oekraïne.