Israël slaat terug: nieuwe bombardementen na raketten uit Gaza

08 augustus 2014Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Israël heeft vrijdag gereageerd op de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. De Israëlische luchtmacht is begonnen met het bestoken van ‘terroristische doelwitten’ in Gaza.

Dat heeft de Israel Defense Force bekendgemaakt. ‘In reactie op de hernieuwde raketbeschietingen door terroristen in Gaza, bestoken wij terroristische doelwitten.’

Luchtalarm

Vrijdag om 07.00 uur Nederlandse tijd liep het 72 uur durend staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas af. Volgens het Israëlische leger begonnen terroristen in Gaza enkele uren voor het officiële einde al met het afschieten van mortieren en raketten.

Inwoners van het zuiden van Israël werden vanochtend voor het eerst sinds drie dagen opgeschrikt door het luchtalarm. Zij hebben enkele seconden de tijd om zich te verschuilen in een schuilkelder. Het raketafweersysteem Iron Dome heeft enkele raketten onderschept. Een raket van Hamas zou in Gaza zijn ontploft.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Moshe Ya’alon hebben het leger toestemming gegeven om hard op te treden. De Israëlische delegatie die in Caïro onderhandelde met Hamas is al vertrokken. Israël onderhandelt niet met de Palestijnen zolang de raketbeschietingen doorgaan.

Huis

De afgelopen uren zijn zeker achttien raketten op Israël afgeschoten. De nieuwe ronde van geweld zal vooral zwaar zijn voor de inwoners van Gaza, die de afgelopen dagen eindelijk terug naar huis konden, of wat daar nog van over was.

Duizenden Palestijnen in het noorden en oosten van de Gazastrook hebben hun huizen alweer verlaten en zijn op zoek naar een veilig onderkomen.