buitenland

Internationale luchtvaart vermijdt Irak vanwege geweld

08 augustus 2014Leestijd: 1 minuut

Op enkele regionale vluchten na is het internationale luchtvaartverkeer boven een groot deel van Irak opgeschort. Luchtvaartmaatschappijen mijden het gebied vanwege het opgelaaide geweld in de regio.

De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA heeft alle vluchten van Amerikaanse passagiersvliegtuigen boven Irak verboden.

Waarschuwing

De afgelopen dagen werd in NOTAMs (notices to airmen) door Iraakse autoriteiten al gewaarschuwd voor de onveilige situatie in het luchtruim boven Noord-Irak.

Om die reden besloot de Europese luchtvaartveiligheidsautoriteit (EASA) op 1 augustus al om vluchten boven Irak ten strengste af te raden.

Uitwijkroute

Vanwege onder meer die veiligheidsinstructies vloog KLM-Air France ook al niet meer over de regio. Malaysia Airlines vermijdt Irak eveneens en vliegt niet meer over Syrië. Na de ramp in Oekraïne was dat land een uitwijkroute geworden. Om naar het oosten te gaan, kiezen de meeste airliners er nu voor om via de Zwarte Zee over Turkije en Iran te vliegen. Dat is om en gaat gepaard met extra kosten.

Overigens is het luchtruim boven Irak niet helemaal leeg. Air Arabia en Iraqi Airways voeren nog wel gewoon vluchten uit in Irak. Zelfs op Arbil, waar het Amerikaanse leger op dit moment luchtaanvallen uitvoert, wordt nog gewoon gevlogen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.