buitenland

‘Foto’s bewijzen dat er Russische soldaten in Oekraïne zijn’

22 april 2014

Terwijl vicepresident Joe Biden van de Verenigde Staten een bezoek brengt aan Kiev, zouden de Amerikanen foto’s die aanwezigheid van Russische soldaten in het oosten van Oekraïne bewijzen, hebben overhandigd aan de interim-regering.

De foto’s zouden door Oekraïense diplomaten aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OCSE) zijn gegeven. Op de foto’s is te zien dat de outfits van sommige militanten in Oost-Oekraïne bijna exact overeenkomen met de outfits van het Russische leger, en werden eerder al gepubliceerd in The New York Times.

Dezelfde soldaten

Op beelden uit Kramatorsk en Slavjansk is een lid van de Russische speciale eenheid te zien, die ook in Georgië heeft meegevochten. Drie Russische soldaten die gezamenlijk zijn gefotografeerd in een groepsfoto van het leger, zijn ook in die oostelijke steden gefotografeerd. Een andere soldaat die op de Krim was, zou ook zijn vastgelegd in Slavjansk.

Het Kremlin blijft aanwezigheid van Russische soldaten in het oosten van Oekraïne ontkennen. Donderdag zei president Vladimir Poetin nog op televisie dat berichten hierover ‘onzin‘ waren.

Volgens Philip Breedlove, de militaire opperbevelhebber van de NAVO, is het moeilijk te geloven dat gewapende en gemaskerde mannen plotseling gebouwen begonnen te bezetten in het oosten van Oekraïne, schreef hij vorige week in een blog. Hij is er zeker van dat de opstand in het oosten van het land een geplande, Russische militaire operatie is.

Biden

Intussen bezoekt de Amerikaanse vicepresident Joe Biden Kiev om er te vergaderen met de tijdelijke leiders van Oekraïne. Hij ontmoet onder meer de premier, president, parlementariërs en activisten.

In een gesprek met drie presidentskandidaten heeft hij aangegeven dat hij het vertrek van oud-president Viktor Janoekovitsj ziet als een goed moment voor verandering. Hij heeft beloofd Oekraïne te helpen minder economisch afhankelijk te worden van Russisch gas, mits Oekraïne het gevecht aangaat met de ‘kanker van corruptie’ die het land bedreigt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.