buitenland

Rusland stemt in met crisisoverleg met NAVO

04 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Rusland heeft ingestemd met een voorstel om morgen met de landen van de NAVO om tafel te gaan om de crisis op de Krim te bespreken. NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen had op een spoedoverleg aangedrongen.

Dat heeft de NAVO in Brussel dinsdag bekendgemaakt. Het overleg is officieel een buitengewone zitting van de NAVO-Ruslandraad, een overlegorgaan dat sinds 2002 bestaat en waarin de 28 leden van de NAVO samenwerken met de Russen.

Polen

De NAVO-ambassadeurs komen dinsdag ook al bijeen op verzoek van Polen, dat zich bedreigd voelt door de Russische militaire ingreep in de Krim. Polen beroept zich op artikel 4 van het NAVO-handvest, waarbij een land de hulp van de andere lidstaten kan inroepen als de territoriale integriteit of veiligheid wordt bedreigd.

In een ander overleg spreken hoge vertegenwoordigers van de NAVO-landen woensdag met het permanente Politiek- en Veiligheidscomité van de Europese Unie.

Geen directe interventie

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag gezegd dat hij niet direct zal overgaan tot militair ingrijpen op de Krim, hoewel het Russische leger al verschillende strategische locaties op het Oekraïense schiereiland heeft ingenomen.

Maar Poetin sloot een militair conflict ook niet helemaal uit. ‘Als een meerderheid van de mensen in de Krim-regio uit vrije wil bij Rusland wil horen, dan kunnen we alsnog maatregelen nemen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.