buitenland

‘Zwarte Zeevloot dreigt met oorlog: vertrek of we vallen aan’

03 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Het Russische leger zal de aanval openen op de Oekraïense troepen als die zich niet voor dinsdagochtend 05.00 uur (04.00 Nederlandse tijd) uit de Krim hebben teruggetrokken. Rusland eist de volledige militaire controle over het Oekraïense schiereiland.

Dat heeft Alexander Vitko, de bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot, maandag gezegd.

Oorlog

Daarmee dreigen de Russen voor het eerst officieel met een oorlog tegen het Oekraïense leger. Ondanks verzet van de nieuwe Oekraïense regering, gesteund door de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten, neemt Rusland langzaam het gezag over de Krim over.

Zo heeft Moskou opdracht gegeven om een brug van Rusland naar de Krim te bouwen over de zeestraat van Kertsj.

De bouw van een vier kilometer lange verbinding tussen het Russische schiereiland Taman en de Krim moet binnenkort beginnen.

Annexatie

Ook zou Rusland bezig zijn met een wet waarmee de annexatie van de Krim door Rusland mogelijk wordt gemaakt. Moskou zou het gebied, dat tot 1991 behoorde tot de Sovjet-Unie, graag willen inlijven.

Er wonen veel etnische Russen op de Krim, maar de Turkse Tataren wonen er het langst. Die groep voelt weinig voor een Russische dominantie.

Kritiek uit het westen

Westerse regeringsleiders veroordelen de expansiedrift van Rusland en roepen Moskou op de militaire interventie te staken. Maar de Russen blijven net zo lang in het gebied, totdat de situatie is ‘genormaliseerd’.

Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov maandag laten weten in Genève, meldt de Britse omroep BBC. Volgens Lavrov moeten de minderheden worden beschermd tegen ‘ultra-nationalistische extremisten’. In Brussel wordt koortsachtig over de situatie vergaderd. Later komt de EU met een verklaring waarin volgende stappen worden aangekondigd. Het Oekraïense leger zegt niets van een ultimatum te weten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.