Silvio Berlusconi veroordeeld tot een jaar celstraf

07 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Oud-premier Silvio Berlusconi van Italië is donderdag veroordeeld tot een jaar celstraf voor een afluisterschandaal. Zijn broer Paolo kreeg twee jaar en drie maanden cel opgelegd.

De rechtbank in Milaan oordeelt dat Berlusconi telefoongesprekken heeft gelekt over een overnamepoging van verzekeraar Unipol van de Banca Nazionale di Lavoro in 2005. Die overname was op dat moment nog ‘geheim’.

Berlusconi zou de gesprekken hebben gelekt naar een van de kranten van zijn media-imperium waar zijn broer Paolo uitgever van is. De oud-premier gaat vermoedelijk tegen de uitspraak in beroep, waarna de zaak in juli zal verjaren.

Verbaasd

De advocaat van Berlusconi heeft verbaasd gereageerd op de uitspraak. ‘Ik geloof niet dat we ooit zoiets hebben gezien,’ zei de raadsman.

Er is volgens de verdediging namelijk helemaal geen bewijs dat Berlusconi de tapes aan de krant van zijn broer heeft gelekt. Berlusconi zelft noemt de uitspraak ‘een aanval van de rechtelijke macht op de Italiaanse democratie’.

Schuldig

In een andere zaak werd Berlusconi niet veroordeeld. De oud-premier zou zich met zijn firma Mediatrade schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking. De hoogste Italiaanse rechtbank acht dit niet bewezen.

Volgens de aanklager had Berlusconi in 2004 film- en televisierechten gekocht voor kunstmatig hoge prijzen. Zo zou hij voor tien miljoen euro aan belasting hebben ontdoken.

Het zijn roerige tijden voor Berlusconi die naast de afgelopen verkiezingen nog meer rechtszaken heeft lopen. Op 18 maart doet de rechter uitspraak in de zaak rond de vermeende minderjarige prostitutie van danseres Ruby en op 23 maart staat de uitspraak gepland in de zaak-Mediaset.

Gewoon vrij

Overigens hoeft Berlusconi nu niet de cel in. Het Italiaanse recht kent een seniorenregeling die erin voorziet dat veroordeelden van lichtere vergrijpen niet de gevangenis in hoeven.

Bovendien is er pas sprake van een definitieve straf als een zaak tot aan de hoogste gerechtelijke instantie is uitgevochten en dat duurt in veel gevallen zo lang dat de zaak inmiddels is verjaard.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.