Berlijnse Muur moet wijken voor nieuwbouwproject

02 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Het bekendste en langste deel van de Berlijnse muur, de zogenoemde East Side Gallery, moet definitief plaatsmaken voor een nieuwbouwwijk. Ondanks heftige protesten zet de sloper maandag zijn werkzaamheden door.

Dat heeft de vastgoedontwikkelaar zaterdag laten weten.

Op de plek van de historische muur wil de ontwikkelaar zijn gedroomde hoogbouwproject Areal an der Spree verwezenlijken. ‘De gebouwen zullen Berlijn goed doen,’ zei een woordvoerder van de ontwikkelaar.

Woede

De woorden van de ontwikkelaar zorgen voor veel woede onder inwoners van Berlijn. De 1316 meter lange East Side Gallery, tussen Berlin Ostbanhof en de Oberbaumbrücke aan de rivier de Spree, is voor veel Berlijners van grote emotionele waarde. De muur werd na de Wende in 1989 door tientallen kunstenaars beschilderd en bespoten met graffiti. De beeltenissen op de muur zijn hoofdzakelijk politiek gerelateerd.

Protesten

Boze inwoners zijn een burgerinitiatief begonnen om de sloopplannen te stoppen.

Maandag staan nieuwe protesten gepland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.