Oorzaken bekend van vliegramp in Tripoli

27 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Het rapport over de vliegtuigcrash in de Libische hoofdstad Tripoli is zo goed als afgerond. Menselijke fouten en technische gebreken zijn oorzaken geweest van de ramp, waarbij 103 mensen om het leven zijn gekomen.

Onder de slachtoffers waren zeventig Nederlanders. De enige overlevende was de destijds negenjarige Ruben.

Fouten

Het rapport wordt mogelijk deze week openbaar gemaakt meldde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid woensdag. Bronnen rond het onderzoek zeggen tegen de NOS dat menselijke fouten en technische gebreken de oorzaak zijn van de crash.

De Airbus A330 van Afriqiyah Airways stortte op 12 mei 2010 neer vlakbij de luchthaven van Tripoli. Het onderzoek naar de oorzaken begon meteen na de crash maar liep vertraging op vanwege de volksopstand in Libië.

Oververmoeid

Na de ramp werd al veel gespeculeerd over een mogelijke oorzaak. Zo werd gezegd dat de piloot een hartstilstand had en zou hij oververmoeid zijn geweest.

Advocaat Veeru Mewa, die veel nabestaanden bijstond bij het krijgen van een schadevergoeding, zegt dat het voor nabestaanden belangrijk is dat het rapport af is. ‘Zij hebben maar één vraag: wat is er gebeurd?’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.