buitenland

‘Aanslag op Bulgaarse politicus was een stunt’

21 januari 2013Leestijd: 2 minuten

De moordaanslag op Ahmed Dogan, de voorzitter van de liberale Bulgaarse partij, zou een door de partij opgezet plan zijn geweest. De 25-jarige dader Oktai Enimehmedov zou een pistool hebben gebruikt dat was gevuld met pepperspray en losse flodders.

Dat heeft het Bulgaarse Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. ‘Met dit wapen kun je geen mens doden. Met deze kogels kun je ook geen mens doden,’ zegt Boris Sarafov. Enimehmedov richtte het pistool op Dogan tijdens een partijcongres in de hoofdstad Sofia, haalde de trekker over maar er gebeurde niets.

Briefje

Beveiligers kregen de Turk Enimehmedov vrij snel tegen de grond en hij werd door de mannen geslagen. De camera’s stonden aan tijdens het incident, waardoor de beelden al snel op internet stonden.

Enimehmedov zou thuis een briefje hebben achtergelaten voor zijn moeder met de boodschap dat hij niet de intentie had de partijleider te vermoorden. Hij zou alleen willen aantonen dat Dogan niet onaantastbaar is.

De politie ging ervan uit dat Enimehmedov, een architectuurstudent met een crimineel verleden, alleen handelde. Bronnen melden echter dat het incident een vooropgezet plan was van de partij om het imago op te schroeven.

Incident

Premier Boyko Borisov van Bulgarije zei zondag dat de aanslag ‘waarschijnlijk niet vooropgezet’ is. ‘Dit is een verontrustend incident dat geen plaats heeft in het moderne Bulgarije.’

De liberale partij, MRF, is de afgelopen jaren vaker beschuldigd van corruptie, evenals partijleider Dogan zelf. Later dit jaar zijn er verkiezingen in Bulgarije.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.