Waarom Juncker geen campagne tegen Brexit voert

13 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is zich maar al te goed bewust dat hij en de Europese instellingen niet erg populair zijn bij de meeste Britten. Juncker zegt geen campagne te gaan voeren tegen een Brexit, uit vrees dat dit negatief zou uitpakken.

Op bezoek bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn kreeg Juncker de vraag of hij van plan was persoonlijk naar het Verenigd Koninkrijk af te reizen. De EU-leider reageerde met een resoluut ‘nee’. ‘De Europese Commissie is nog minder geliefd dan in Duitsland.’

Perfect doelwit
In Groot-Brittannië is Juncker veelvuldig het doelwit van de Brexit-campagne, die zich zorgen maakt over de toenemende macht van de Europese Commissie en de grote sommen geld die gaan naar ‘Junckers reizende circus’. Ook premier David Cameron was eerder kritisch over Juncker. Zo probeerde hij in 2014 te voorkomen dat de Luxemburger voorzitter van de Europese Commissie zou worden.

Afgelopen week was er nog een controverse over een vermeend plan van de Commissie om een groot aantal waterkokers uit de handel te halen, omdat ze niet energiezuinig genoeg zijn. De Britten, grote liefhebbers van thee, reageerden boos en Britse tabloids wezen met een beschuldigende vinger naar Juncker.

‘Catastrofe’
Juncker, die zich inderdaad relatief afzijdig heeft gehouden van het naderende referendum, wilde donderdag nog wel zeggen dat een Brexit een ‘catastrofe’ zou betekenen voor de Europese Unie. ‘Wij hebben het pragmatisme van de Britten hard nodig.’ Ook zei de Luxemburger te vrezen dat na het Britse referendum andere landen soortgelijke stembusgangen willen organiseren.

Bijna helft EU-inwoners wil stemmen over exit

Tegelijkertijd gaf Juncker aan dat een Brits vertrek niet zonder gevolgen zou blijven voor het Verenigd Koninkrijk. ‘Wie de tafel verlaat, kan niet langer aan die tafel eten,’ verwees Juncker naar de voordelen die Groot-Brittannië uit de Europese samenwerking haalt.

Bij de ontmoeting noemde ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier een mogelijke Brexit ‘een grove fout’. Duitsland zou, net als Nederland, veelvuldig Britse hulp inroepen bij onderhandelingen tussen alle 28 EU-lidstaten.