Duitse rechter verbiedt delen van Erdogan-gedicht Böhmermann

17 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De Duitse rechter heeft de 'seksuele delen' van het Erdogan-gedicht verboden - Foto: AFP

De Duitse rechter heeft delen van het satirische ‘geitenneuker’-gedicht die de Duitse komiek Jan Böhmermann over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voorlas, verboden. Sommige delen van het gedicht zijn toegestaan, maar het grootste gedeelte niet, aldus de rechter.

De rechter in Hamburg oordeelt dat het inderdaad om satire gaat, maar dat een groot deel van het gedicht volgens de Duitse wet niet mag, meldt Der Spiegel.

Seksuele connotatie

Ook de niet-verboden delen van het gedicht leveren kritiek op Erdogan, maar het gaat hierbij om een ‘toegestane vorm van harde kritiek’. Hieronder valt onder meer de zin ‘Sackdoof, feige und verklemmt ist Erdogan, der Präsident’ en ‘Er ist der Mann der Mädchen schlägt und dabei Gummimasken trägt’.

Lees ook Erdogan: ‘EU vindt homohuwelijk belangrijker dan Syrië’erdoganbelediging2

Het gedeelte dat volgens de rechter niet mag, verreweg het grootste deel van het gedicht, is vooral vanwege de ‘seksuele connotatie’ van de woorden niet toegestaan. Het gaat hier vermoedelijk om het gedeelte waarin Erdogan een geitenneuker wordt genoemd en een liefhebber van kinderporno.

Overtreedt Böhmermann het bevel van de rechter, dan komt hem dat op een boete van 250.000 euro of een celstraf van maximaal zes maanden te staan.

Artistieke vrijheid

‘Ik ben erg tevreden over de goede rechtsspraak in Duitsland,’ zei de Michael von Sprenger, de advocaat van Erdogan, na afloop. Christian Schertz, de advocaat van Böhmermann, kan zich hier vanzelfsprekend niet in vinden

De beslissing van de rechter om bepaalde delen van het gedicht te isoleren, waardoor er op zichzelf staande beledigingen overblijven, druist in tegen de artistieke vrijheid, aldus Schertz. ‘Het gedicht moet als een geheel worden beschouwd, en ook binnen de context van het programma, waarin het gedicht wordt voorgelezen’. Böhmermann las het gedicht voor tijdens Neo Magazin Royale, een satirisch tv-programma.

De advocaat van Erdogan stelde vast dat de rechtbank stukken van het gedicht als laster heeft opgevat en dat het in dit geval niet om een kwestie van smaak gaat.

Erdogan wil ook dat Böhmermann strafrechtelijk wordt vervolgd wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Bondskanselier Angela Merkel heeft eerder toestemming gegeven voor een dergelijke zaak, maar het is uiteindelijk aan de Duitse openbare aanklager om de knoop door te hakken.