Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

Alleen Merkel begrijpt het: Brussel moet juist samenwerken met Poetin

24 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De Europese Unie zou moeten leren van het verleden: corrupte landen zonder rechtsstaat moeten geen steun of toezeggingen krijgen. Toch geven naïeve Europese politici Oekraïne valse hoop. Gelukkig hield Angela Merkel het hoofd koel.

De foto’s van de pompeuze residentie van de inmiddels afgezette president Viktor Janoekovitsj waren zondag een hit op internet, maar politiek van belang was het telefoontje van de Duitse bondskanslier Angela Merkel met de Russische president Vladimir Poetin.

Merkel toonde zich weer eens de echte leider van Europa. Ze heeft groot gelijk: Oekraine is geen Europese zaak, maar een waarbij Rusland niet kan worden genegeerd.

Zak geld

De blunder van de dag werd gemaakt door Europees commissaris Olli Rehn. Vanuit de wandelgangen van de G20 in Sydney suggereerde hij dat de Europese Unie niet alleen wil samenwerken met Oekraine, maar ook een zak geld beloofde – en nota bene uitzicht op toetreding tot de Unie.

De Duitse europarlementarier Elmar Brok, van Merkels partij CDU, zou zelfs een bedrag van 20 miljard euro hebben genoemd. Nogal een verschil met de 600 miljoen euro die de EU vorig jaar over had voor het gesneefde associatieakkoord.

Merkel was zo alert om te bellen met Poetin. Oekraine moet niet uitgroeien tot een speelbal tussen Rusland en het Westen. Gezamenlijk overleg – ook met de Verenigde Staten en het IMF – moet de agenda zijn.

Butsen

Oekraine is nagenoeg failliet, het volk dat zich op voorbeeldige wijze een weg naar de vrijheid heeft gevochten, verdient steun. Maar ook die agenda moet een gezamenlijke zijn van oost en west.

Maar om maar meteen met miljarden te gaan gooien, is niet wijs. En perspectief bieden op toetreding tot de Unie al helemaal niet.

De Europese Unie heeft de afgelopen jaren voldoende butsen opgelopen met de integratie van landen die geen werkende rechtsstaat hebben en intens corrupt zijn, om die fouten niet te herhalen.

Valse hoop

De Europese waarden, waarover Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider van het Europees Parlement, op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev zo hoog opgaf zijn niet één, twee, drie te incorpereren door landen waar corruptie endemisch is.

Eurocommissarissen en europarlementariërs moeten vooral geen sprookjes vertellen die valse hoop wekken bij een volk dat nog een harde en lange strijd te gaan heeft. Wil Europa een goede samenwerking met Oekraine, dan is samenwerking met Rusland noodzakelijk.

Van die samenwerking is de afgelopen jaren weinig gebleken, alle toppen tussen de EU en Rusland ten spijt.

Volg Carla Joosten op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.